Gulyás Gergely bepuszilhatja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet

POLITIKA
2018 július 01., 14:35
comments 113

Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő és képviselőtársa, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot, ami szerint gyakorlatilag Gulyás alá rendelne minden, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos döntést – írta meg a 168 Óra.

Orbán Viktor miniszterelnök, Dunai Mónika fideszes képviselő és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, Dunai Mónika fideszes képviselő és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az irányítási és fenntartási jogkörök most egy, több miniszterből álló Fenntartói Testülethez tartozott, most ezt központosítanák Gulyás vezetésével. A testület eddigi tagjai (közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, igazságügyért felelős miniszter, honvédelemért felelős miniszter, rendészetért felelős miniszter) a testület hatáskörébe tartozó ügyekben határozattal döntöttek a 4 tag egyhangú igen szavazatával.

De a lap szerint ez megváltozhat, ha a kétharmados Fidesz megszavazza a javaslatot: innentől az egyetem fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztéséért felelős miniszter gyakorolja, azaz most Gulyás Gergely, aki így egy személyben:

  1. kiírja a rektori pályázatot,
  2. dönt az Egyetemre felvehető hallgatói létszám szakonkénti megosztásáról,
  3. elfogadja az intézményfejlesztési tervet, valamint a minősített adat védelmére vonatkozó egyetemi szabályzatot,
  4. meghatározza az Egyetemen magasabb vezetői és vezetői megbízással rendelkezők számát,
  5. jóváhagyja az Egyetem által elkészített éves költségvetési beszámolót,
  6. ellenőrzi az állam által rendelkezésre bocsátott eszközök felhasználásának hatékonyságát és jogszerűségét,
  7. törvényességi ellenőrzést gyakorol az Egyetem felett,
  8. gyakorolja az Egyetem részére nyújtott támogatás felhasználása feletti belső ellenőrzési jogkörét
  9. meghatározza a szakmai ellenőrzés rendszerét,
  10. vezeti a Tanácsadó Testület üléseit,
  11. az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja a kormányhoz az Egyetem támogatási tervét.

Az indoklás szerint a központosításra azért van szükség, mert az NKE-n a testületi irányítás mellett lassan és körülményesen mentek a dolgok. „A modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön” – írják, így nyugtatva meg az egyetemi autonómiáért aggódókat:

„A Fenntartó a hatáskörei gyakorlása során tiszteletben tartja az Egyetem önállóságát a kutatás és tanítás tartalmának és módszereinek meghatározásában.”

Gulyás vezetésével feláll egy Tanácsadó Testület is, amiben még az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter meg a rendészetért felelős miniszter lesz benne, ők javaslatot tehetnek és véleményezhetnek. A miniszterek ezért tiszteletdíjra is jogosultak.

Gulyás Gergely, a Fidesz akkori parlamenti frakcióvezetője beszédet mond a Fidesz-KDNP karcagi lakossági fórumán a Déryné Kulturális Központban 2018. március 10-én.
photo_camera Gulyás Gergely, a Fidesz akkori parlamenti frakcióvezetője beszédet mond a Fidesz-KDNP karcagi lakossági fórumán a Déryné Kulturális Központban 2018. március 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A 168 Óra szerint a változás valószínűleg összefügg azzal, hogy Patyi András rektorról azt beszélik, a felálló közigazgatási felsőbíróság elnöke lesz, az új rektor pedig Koltay András lehet. Erről majd Gulyás Gergely dönthet. (168 Óra)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.