Merkelék kiegyeztek, Seehofer mégis marad

külföld
2018 július 02., 20:22
comments 268

Több órán át tartó tárgyalás után úgy látszik, mégsem mond le a német belügyminiszter, és egyelőre nem szakad a német kormány. Hétfő délután óta tárgyalt egymással Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter, hogy megoldják a hetek óta tartó kormányválságot. 

A CDU székházából kilépve Seehofer azt mondta, megérte küzdeni a meggyőződéséért. Hozzátette, hogy elégedett a tárgyalás eredményével, ez pedig megengedi, hogy belügyminiszter maradhasson. Szerinte  a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodásával megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán.

Angela Merkel és Horst Seehofer
photo_camera Angela Merkel és Horst Seehofer Fotó: RALF HIRSCHBERGER/dpa Picture-Alliance/AFP

A tárgyalás után a kancellária egyik államtitkára, Dorothee Bär a Twitteren tette közzé a két párt közötti megállapodás szövegét:

  • Új szabályokat alkalmaznak a német-osztrák határon, amik biztosítják, hogy azok a menedékkérők, akiket egy másik uniós országban már regisztráltak, ne léphessenek be Németországba.
  • Tranzitzónákat állítanak fel, ahonnan az illetékes uniós országba küldik vissza abban az országba, amelyik a menekültügyi eljárás lefolytatásáért felelős. AZ érintett országokkal megállapodásokat kötnek. 
  • Ha nem sikerül megállapodni az érintett országokkal, akkor az osztrák kormánnyal kötött megállapodás alapján küldik vissza a menedékkérőket.

Seehofer június óta azzal fenyegette Angela Merkelt, hogy ha nem engedi, hogy a bajor határról visszafordítsák azokat a menekülteket, akik már máshol regisztráltak, a CSU kilép a kormányból. Végül vasárnapig adott haladékot Merkelnek, hogy európai szintű megoldást találjon. Merkel egyeztetni kezdett az uniós vezetőkkel, a brüsszeli csúcson pedig abban állapodtak meg, hogy zárt táborokban bírálják el a menekültkérelmeket, és nem engedik, hogy az EU-n belül szabadon mozogjanak.

Merkel a tárgyalás után
photo_camera Merkel a tárgyalás után Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

De Seehofer nem volt elégedett azokkal az eredményekkel, amiket a kancellár a múlt heti uniós csúcson elért, de vasárnap este váratlanul a saját lemondását lengette be. Végül megegyeztek Merkellel, hogy hétfő délután még megpróbálják elrendezni a helyzetet. Angela Merkel találkozót hétfő este úgy értékelte, hogy kemény küzdelem után jó kompromisszum született.  

De ezzel a tárgyalások még nem értek véget, ugyanis Merkelnek és Seehofernek még a kormánykoalíció másik felével a szociáldemokratákkal is meg kell egyezniük. Amikor a tranzitzónák ötlete 2015-ben felmerült, az akkori szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas akkor még ellenezte

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.