300 ezer ember hiányzik Magyarországról

gazdaság
2018 július 06., 06:31
comments 396

Hivatalosan 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról, de a Portfolio.hu elemzése szerint a valós szám jóval nagyobb. A portál azt írja, a szakmai szervezetek közlései szerint a munkaerőhiány már valamennyi szektort érinti.  Ez a feldolgozóiparban korlátozza a termelés növekedését, az építőiparban az építések csúszását, illetve elhalasztását okozza, a vendéglátásban pedig konkrétan ki sem nyitnak ki a kisebb vidéki vendéglátóhelyek.

A KSH adatai szerint az első negyedévben 80 ezer betöltetlen állás volt, ebből ráadásul 60 ezer a versenyszférában. A Portfolio szerint ez inkább alsó becslés, mert a hivatal csak azokról a betöltetlen álláshelyekről tud, amelyekről az (5 fő feletti) munkáltatók információt adtak. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége már tavaly 100-200 ezer közé tette azt a létszámot, amely hiányzik a magyar munkaerőpiacról, most Rolek Ferenc, a szövetség elnöke a lapnak arról beszélt, több mint 200 ezer főről lehet szó, miközben a munkaképes lakosság létszáma minden évben 40-50 ezer fővel fogyatkozik.

„A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára, legnehezebb helyzetben az építőipar, a vendéglátóipar és a turizmus vannak, ahol napi problémát jelent a szaktudással rendelkező munkavállalók felkutatása és megtartása” - foglalta össze Rolek Ferenc.

A Randstad munkaerő-közvetítő ügyvezetője még borúsabban látja a helyzetet, hangsúlyozta, hogy az üres álláshelyek betöltésére képzett dolgozókra lenne szükség, ilyenek azonban egyre kevésbé vannak.

Szerinte a jó helyen, megfelelő képzettséggel rendelkező munkaerő számára biztosan lenne 300 ezer plusz hely jelenleg.

A részletes elemzés itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.