Lovász nagyon sajnálja, hogy a kormány az MTA egyik javaslatát sem tartja elfogadhatónak

tudomány
2018 július 07., 06:56
comments 338

Hetek óta tart a vita a kormány és az Magyar Tudományos Akadémia között, mióta a Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium olyan javaslatot dolgozott ki, ami alapján a jövőben az MTA nem közvetlenül a költségvetésből kapná a forrásait, hanem a minisztériumon keresztül, meghatározott célokra. Az MTA a kutatói függetlenséget félti erről a tervezettől, ezért kidolgoztak több alternatív megoldást is.

Palkovicsék azonban egyiket sem tartották elfogadhatónak, és ragaszkodnak az eredeti tervhez.

A miniszter szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak is, hogy az MTA kutatóintézeteiben „mindenki azt csinál, amit akar”, ehelyett inkább központilag kell meghatározni alapcélokat és kutatási területeket, ahová pénzt irányítunk, segítve ezzel az innovációt az előre meghatározott területen.

Lovász László, az MTA elnöke az RTL Híradójának azt mondta, nagyon sajnálja, hogy Palkovics egyik javaslatukkal sem értett egyet, és az akadémia továbbra is igyekszik kiállni a kutatók függetlensége mellett. Lovász szerint a miniszter az alapkutatások lényegét is félreérti, a kutatók ugyanis nem azt csinálnak, amit akartnak, hanem „a tudomány belső logikája szerint” és a nemzetközi tudományos világ fejlődésének megfelelően kutatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.