Újranyitják a fekete polgárjogi mozgalmat is meghatározó gyilkossági ügyet

Az Egyesült Államokban újranyitják az Emmett Till-gyilkosság dossziéját - jelentették amerikai lapok az AP hírügynökség igazságügyi minisztériumi forrásokat idéző információjára hivatkozva.

Emmett Till szimbolikus alakja az amerikai polgárjogi mozgalomnak. A 14 éves chicagói, fekete tinédzsert 1955-ben gyilkolták meg a déli Mississippi állam egyik kisvárosában, miután megvádolták azzal, hogy kikezdett egy fehér nővel. A gyilkosság nagymértékben hozzájárult az amerikai polgárjogi mozgalom megindulásához. 

Az igazságügyi minisztérium már korábban átküldte a kongresszusnak a jegyzéket arról, hogy - a megoldatlan polgárjogi bűncselekmények szokásos évi áttekintésekor - döntés született a Till-dosszié újranyitásáról. A tárca szerint ugyanis új tényekre derült fény. A részletekről azonban a minisztérium nem kíván nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyekről nem adnak felvilágosítást.

Emmett Tillt 1955 augusztusában meglincselték, agyonlőtték, majd megcsonkították a Mississippiben lévő Money városkában. Négy nappal korábban vádolták meg azzal, hogy flörtölni próbált egy fehér nővel. A nő férjét, Roy Bryantet és annak barátját fogták perbe a gyilkosságért, de a csakis fehérekből álló bíróság felmentette őket. 

Bryant és barátja, J. W. Milam később egy újságnak adott interjúban elismerte, hogy ők rabolták el és gyilkolták meg a tinédzsert. A gyilkosság óta mindkét elkövető meghalt. 

Az ügy szövetségi nyomozását 2007-ben lezárták, miután az igazságügyi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy nincs értelme a további vizsgálódásnak. A washingtoni tárca Mississippi állam kerületi ügyészéhez utalta az ügyet, de az esküdtszék nem élt újabb vádemeléssel. 

Tavaly azonban feléledt az Emmett Till-gyilkosság körüli vita. Timothy B. Tyson észak-karolinai író és történész tollából Emmett Till vére címmel megjelent egy könyv, amely azt állította: Carolyn Bryant Donham, a nő, akit a vádak szerint Till megkörnyékezett, beismerte, hogy hazudott, amikor megvádolta a fiatalembert. Amerikai sajtójelentések szerint e könyv állításainak tudható be a dosszié újranyitása. (MTI, BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.