A régi jó Hír TV

media
2018 augusztus 02., 10:46
comments 235

Szerdán villámgyors rendszerváltás volt a Hír TV-nél. A Simicska Lajos médiabirodalmát kvázi megöröklő Nyerges Zsolt gyakorlatilag lepasszolta a csatornát a kormánynak, a kivezényelt csicskák pedig órák alatt elvégezték a piszkos munkát. A hirtv.hu-n szerda este megjelent egy „Visszatérünk a régi értékekhez, ott folytatjuk, ahol 2015-ben abbahagytuk” című cikk, amely többek közt azt jelentette ki, hogy „a mai nappal a Hír TV visszatért a jobboldalra”.

Három év nagy idő, különösen a gyorsan változó magyar médiapiacon, így érdemes felidézni, hogy mi is az, amit a Hír TV 2015-ben abbahagyott, és amihez most visszatérnek. A csatorna első 13 éve tele volt emlékezetes produkciókal.

A székházostrom

A 2006-ig nem sok vizet zavaró Hír TV az év szeptember 18-án lépett a teljes magyar nyilvánosság elé, amikor az őszödi beszédet követő tévészékház-ostromot Császár Attila olyan lelkesedéssel és olyan pátosszal közvetítette, mintha minimum a honfoglalásról lenne szó. Császár egyébként nem minden tüntetést közvetített ilyen stílusban, érdemes megnézni ezt a videót, amin egy 2014-es, mit ad isten Fidesz-ellenes demonstrációhoz fűzött megjegyzéseket.

Barakonyi SS Szabolcs

A 2006 őszi események után kicsit elszaladt a ló a Hír TV-vel. Néhány hónappal később már beleálltak abba, amit kormánymédia azóta is imád csinálni: hülyeségeket kezdtek hazudozni a független magyar sajtóról. Emlékezetes volt például az eset, amikor azzal vádolták meg Barakonyi Szabolcsot, az Index fotósát, hogy egy nyivános eseményen készült képet úgy manipulált utólag, hogy a csatorna opertőrének kabátján a PRESS feliratból direkt csak az utolsó két, hitleriánus betű látszódjon. Érdekes módon néhány évvel később ők tényleg lebuktak egy hangfelvétel manipulálásával.

A teljes őrület

A régi Hír TV alapvetően a következetes benyalásaival lett híres, de fontos szerepe volt a jobboldali nyilvánosság fejben kicsit labilis részének pátyolgatásában is. Ezek a műsorok közül a legemlékezetesebb egyértelműen Kerényi Imre Szerintem című kis etűdjei, amik így, néhány év távlatából is egészen hihetetlennek tűnnek. Kerényi panyókára vetett zakóval, mániákus hangon és tekintettel kommentálgatott a szándék szerint viccesen összevágott híreket. Ez az a műsor, amit a BP TV is visszadobott volna.

A másként gondolkodók megtámadása

Simicska Lajos és emberei sok aljas dolgot követtek el a magyar társadalom és a magyar demokrácia ellen. Ezek közül is kiemelkedik a klasszikus sztálinista módszerek visszaemelése a szerkesztőségi mindennapokba. Ma már a teljes propagandamédia így működik, de amikor 2013-2014-ben a Hír TV elkezdett hosszú riportműsorokat forgatni teljesen marginális civilekről, akiknek összesen annyi volt a bűne, hogy más mertek gondolni, mint amit a kormány parancsolt, a jelenség még újdonságnak számított.

2013 végén még csak kioktatták a kishantosi biogazdaság vezetőjét, hogy mi, merre, mennyi, az egy évvel későbbi nagy ellenzéki tüntetéseken viszont már komplett lejáratókampányokat bonyolítottak mindenki ellen, aki csak a mikrofon közelébe mert menni a színpadon. Kisebb közlekedési kihágásoknak és 0,19 gramm növényi törmeléknek akkora feneket tudtak keríteni, mintha pedofíliáról lenne szó.

Goodfriend törlése

A magyar televíziózástörténet egyik nagy pillanata volt, amikor Vida Ildikó NAV-elnök a Hír TV kamerái előtt próbálta meg megtudni André Goodfriendtől, az amerikai követség ügyvivőjétől, hogy mi a bűne. A többnyelvű kabaréjelenet a magyar köztisztviselő teljes megsemmisülésével végződött, ami a Hír TV-nek is annyira ciki lehetett, hogy megpróbálták mindenhonnét töröltetni a fergeteges kisfilmet. Szerencsére nem sikerült, de a történelem kiradírozására tett kísérlet akkor is szánalmas volt.

Drogellenes kereszteshadjárat

A média őrkutya-szerepét kicsit félreértve a Hír TV éveken át igyekezett a média drogkeresőkutya-szerepét eljátszani. A 0,19 gramm növényi törmelék feletti sipítozás semmi sem volt ahhoz képest, hogy 2012-ben konkrétan az ő aknamunkájuknak köszönhetően volt hatalmas rendőrségi drograzzia az Ozora fesztiválon. Ennél már talán csak az volt szánalmasabb, amikor 2014 végén, miután valaki belengette az újságírókon elvégzendő kötelező drogteszt ötletét, levelet írtak különböző igazi szerkesztőségekbe, azt tudakolva, hogy azokban kábítószerezik-e bárki.

Következetes, bátor kiállás minden társadalmi csoport mellett

Az se volt rossz, amikor Maksa Zoltán a ELTE gólyatáboros zaklatási botrány után azzal viccelődött, hogy nők tömegei ólálkodnak a jogi kar körül, hátha megerőszakolja valaki. De a műfaj csúcsát a mostani diadalittas visszatérő közleményben külön kiemelt, Célpont nevű „emblematikus oknyomozó műsor” nyújtotta, amikor a kormánymédiával egyébként kesztyűs kézzel bánó Médiatanács pénzbírsággal sújtotta, mert „megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tilalmazó rendelkezést”. Magyarul cigánybűnözőztek.

Ezek a régi értékek, amik most vissza fognak térni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.