Pont a NER legnagyobb futballeseményen játszik 2Rule helyett Adidasban a Puskás Akadémia

futball
2018 augusztus 02., 10:42
comments 50

Tegnap kezdődött a II. Székelyföld OTP Bank-kupa, ahol a Puskás Akadémia mellett a magyar állam által rendre milliárdokkal támogatott határon túli labdarúgó-akadémiák csapatai játszanak egy hatfős utánpótlástornát.

Ott van a mezőnyben a felcsúti csapat mellett Mészáros Lőrinc eszéki csapata, a felvidéki FC DAC 1904, a vajdasági FK TSC Topolya, a Kárpátaljai Akadémiák Csapata (Munkács, Kisvárda, Ungvár) és a házigazda Csíkszereda. 

Az ifitornát rögtön a Puskás Akadémia kezdte Mészáros Lőrinc horvátországi csapatával, az Eszékkel: 1-0-ra nyert a magyarországi Mészáros csapat. 

A meccsen a felcsútiak nem a magyar textilipart külföldi alapanyokkal, külföldi varrrodákban feltámasztó Mészáros-mezben, a 2Rule-ban, hanem Adidasban játszottak. Korábban már hallottunk olyan híreket, hogy a felcsúti utánpótlásban egyelőre nem váltanak Mészáros mezére, hanem maradnak az Adidasnál, ez alapján valóban így van. Pedig a közmédiában bemutatott műsorban boldog-boldogtalan kapott 2Rule-mezt, még az is, aki nem akart. 

photo_camera Mészáros két csapata: az egyik Nike-ban, a másik Adidasban.  Fotó: fkcsikszereda.ro

A határon túli akadémiáknak adott magyarországi közpénzmilliárdokat általában azzal indokolják, hogy legyen lehetőségük sportolni a magyar gyerekeknek is. Kárpátalján mondjuk nem értik, hogy miért ilyen rosszul költi el a magyar állam a támogatást, Eszéken pedig magyar fiatal ugyan alig van, dehát az Mészáros Lőrincé, rossz helyre biztosan nem mennek az ottani akadémiára adott milliárdok. Az egész rendszer úgy van felépítve, hogy valahogyan Mészáros Lőrinc nem tud rosszul járni. A legtehetségesebb határon túli focistákat igyekeznek Felcsútra csábítani, bár a fiatalok nem nagyon tudnak eljutni a felnőtt csapatig. Az Eszékre menő milliárdok pedig a magánbizniszt segítik. 

A magyarnál Mészáros Lőrinc szerint is jóval jobb üzleti lehetőséggel kecsegtető horvátországi játékosbizniszbe ugyanakkor nem volt belepiszkálni valamiféle honosítás. Tavaly Michael Boris, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője az első Székelyföld OTP Bank-kupáról azt mondta:

„Zseniális ötlet, számunkra ez egy remek lehetőség, hogy a horvát csapat kivételével olyan játékosokat lássunk, akik bemutatkozhatnak a magyar válogatottban.”

Vagyis az eszéki akadémiáról nem lehet a magyar válogatottba csábítani játékosokat. De sok székely gyerek is a magyar helyett a román válogatottban köt ki végül. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.