„A náci-zsidó a pokolban rohad – Hitler” – írták fel Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára

külföld
2018 augusztus 04., 19:10
comments 113

A román rendőrség vizsgálatot indított a 2016-ban elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai zsidó író máramarosszigeti szülőházára mázolt antiszemita falfirkák miatt. A tetteseket a közelben lévő térfigyelő kamerák felvételei alapján próbálják azonosítani.

A rikító rózsaszínű graffitit szombatra virradóra festették fel a védett történelmi emlékműnek minősített Wiesel-ház falaira. A románul írt falfirkák magyarul:

  • „Antiszemita, pedofil közvécé”
  • „A náci-zsidó a pokolban rohad - Hitler”
  • „Geci Merkel Trump Putyin”

Az antiszemitizmus ellen küzdő egyik romániai jogvédő csoport olyan vandalizmusnak minősítette a történteket, ami „Elie Wiesel, a holokausztáldozatok és a holokausztot túlélők lelke” ellen irányult.

A holokauszt kutatásával foglalkozó romániai Elie Wiesel Intézet alapos vizsgálatot követelt az ügyben, és emlékeztetett, hogy a román elnök és a kormány megfogadta, fellépnek az antiszemitizmus és a holokauszttagadás ellen.

A műemlék meggyalázását a román külügyminisztérium, az író nevét viselő román nemzeti holokausztkutató intézet és az – Elie Wieselt halála után Máramaros megye díszpolgárrá avató – önkormányzat is elítélte, a tettesek felelősségre vonását követelte. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma is közleményben reagált a történtekre.

A washingtoni intézmény szerint nem szabad alábecsülni a Románia megítélése szempontjából is „kínos” eset súlyát, amiért szerintük az „emlékházat elhanyagoló” helyi hatóságokat is felelősség terheli. A közlemény szerint Elie Wiesel szülőházának őrzését, illetve téli fűtését sem biztosítják, a múzeumi anyag hiányosságainak pótlására irányuló bukaresti kormányzati, illetve ellenzéki kezdeményezéseket pedig a helyi politikai és kulturális tényezők rendre elutasítják.

A II. világháború idején Elie Wieselt 15 évesen a családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan a monowitzi, majd a buchenwaldi táborba került. A szülei és hatéves húga nem élték túl a borzalmakat, csak két nővére.

Az 1928-ban Máramarosszigeten született és 2016-ban New Yorkban elhunyt Elie Wiesel munkássága nyomán sok országban a tananyag és az értelmiségi közbeszéd részévé vált a holokauszt tanulságainak levonása. A közéleti szerepléséért 1986-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki, az Éjszaka című könyvéért az irodalmi Nobel-díj esélyesei között is számon tartották. (MTI, Maszol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.