Egy transznemű ember újjászületésnapjára sem volt hajlandó tortát készíteni a cukrász, akit egyszer már bepereltek, mert nem vállal meleg esküvőket

jog
2018 augusztus 16., 09:00
comments 479

Jack Phillips egy coloradói pékség tulajdonosa, és arról lett világszerte ismert, hogy nem volt hajlandó esküvői tortát készíteni egy meleg párnak. A dolog még 2012-ben történt, és bírósági ügy lett belőle, ami idén egészen az amerikai Legfelsőbb Bíróságig jutott. Ott idén júniusban kimondták, hogy Phillipsnek joga volt visszautasítani a meleg pár megbízását, mert a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogba ez belefér.

A mostani ügy tavaly nyáron kezdődött. Egy Autumn Scardina nevű coloradói ügyvéd hívta fel a cukrászdát hogy kívül kék belül rózsaszín születésnapi tortát szeretne csináltatni, ami a születésnapjával egybeeső nemváltoztatás évfordulóját is ünnepelné. A pékségben ezt a tortát sem voltak hajlandóak elkészíteni, mondván, hogy a cukrász vallási meggyőződésével ellentétes dolgot ünnepelt volna.

Egy ilyen ügyben többféle alapjogot és körülményt kell a bíróságnak mérlegelnie:

  • Érdemben sérül-e a cukrász szabad vallásgyakorláshoz és véleménynyilvánításhoz fűződő joga, ha olyan embereknek, illetve olyan alkalmakra kell tortát készítenie, amik ellentétben állnak a hitével?
  • Fontosabb-e a cukrász szabad vallásgyakorláshoz és véleménynyilvánításhoz fűződő joga, mint a különböző diszkrimináció ellenes törvények, amik megtiltják, hogy valakit bőrszíne, szexuális orientációja vagy éppen nemi identitása miatt hátrány érjen?
  • Ugyanolyan megítélés alá esik-e egy meleg esküvő, mint egy transznemű ember születésnapja, ha azzal a nemváltoztatásra is szeretne emlékezni?

Nem feltétlenül a jogi eljárásban, de ezen felül az is érdekes lehet, hogy a cukrász tényleg olyan nagyon mélyen vallásos ember-e, aki minden előírást iszonyú szigorúan betart-e, vagy csak simán nem szereti a homoszexuális vagy transznemű embereket, és ezért nem akar nekik tortát csinálni. Valószínűleg az sem teljesen érdektelen, hogy az elutasított vevők teljesen jóhiszeműen mentek a cukrászhoz, és úgy utasították el őket, vagy pontosan tudták, hogy ez egy mélyen vallásos ember üzlete, és kifejezetten utaztak rá, hogy beperelhessék.

Az ügynek történelmi okokból is kiemelt jelentősége van az Egyesült Államokban. Az 1960-as évek fekete polgárjogi mozgalma például arról is szólt, hogy például egy étteremben sem szegregálhat a tulajdonos, tehát hiába írja ki, hogy “We Reserve the Right to Refuse Service” (Fenntartjuk a jogot, hogy ne szolgáljunk ki) ez a rendetlenkedő, a személyzettel agresszív vendégekre vonatkozik, nem lehet valakit elküldeni csak azért, mert fekete. (via BuzzFeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.