Európa-párti ellenzékiek Hódmezővásárhelyen: „Dezinformációs diktatúrában élünk”

POLITIKA
2018 augusztus 19., 18:05

A felvezetés alapján akár kisebbfajta zavargásokat is el lehetett volna képzelni vasárnap délután Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren. A helyi Fidesz arról beszélt, Márki-Zay Péterék uszítani és gyűlölködni fognak, amellett, hogy ott helyben pártot is alapítanak. Márki-Zay Péter polgármester pedig azt írta, információi szerint akár tojászápor is fogadhatja a résztvevőket, a kormánypárt helyi emberei zavarhatják meg a rendezvényt.

Egyik sem történt meg: uszítás helyett volt egy beszélgetés Magyarország és Európa viszonyáról, tojászápor helyett pedig egyetlen hangos szót sem lehetett hallani a közönség irányából, és senki sem zavarta meg a műsort. Körülbelül 150 hódmezővásárhelyi viszont egy forró hosszú hétvége közepén is végighallgatott egy másfél órás közéleti programot.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

A résztvevők Márki-Zay Péter polgármester mellett az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos, az MDF kormány volt külügyminisztere, Jeszenszky Géza, Róna Péter közgazdász és a Fidesz volt képviselője, Hegedűs István voltak. Meghívták Lázár Jánost is, de ő nem jelent meg. A téma az volt

  • miért jó az Európai Unió
  • milyen mély legyen az európai intergráció
  • es mi az, ami mégsem olyan jó az EU-ban.

A résztvevők mind egyértelműen az EU és az euroatlanti intergráció pártján álltak.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Márki-Zay: Jöjjön az európai FBI!

A hódmezővásárhelyi polgármester egyértelműen európai ügyészséget, ahogy mondta, európai FBI-t szeretne, amitől „csak a bűnözőknek van félnivalójuk”. Szerinte Orbánnak igaza van abban, hogy a kereszténydemokrácia a jó irány -

csak ez összeegyeztethetetlen a korrupcióval, a bosszúval, a megfélemlítéssel, Erdogan és Putyin szövetségével, mondta.

Szerinte is vannak bajok az unióval: 

  • például demokráciadeficit, vagyis hogy az Unió vezetőjét nem közvetlenül választják meg az emberek, 
  • a túlzott bürokrácia, 
  • a 2015-ös menekültválságot pedig szerinte dilettáns és szervezetlen módon kezelte az EU.

Ezzel együtt is az EU nem a probléma, hanem a megoldás, mondta. Magyarországon pedig nem a be- hanem a kivándorlás a probléma, de már nem sokáig: szerinte el fogunk jutni oda, hogy a munkaerőhiányt csak bevándorlással lehet megoldani.

Márki-Zay azt mondta, csalódás volt számára, hogy a korrupcióval csak akkor foglalkozik igazán az EU, amikor az érdekei ezt kívánják - példának azt hozta fel, hogy az uniót csak addig zavarták Paks 2 pályázati problémái, amíg nem szálltak be német, francia és olasz cégek is.

„Ameddig a német cégek elégedettek és óriási profitot visznek ki, Németország nem fogja igazán kritizálni a demokrácia helyzetét”

- mondta. (Ugyanerről beszélt a 444-nek adott interjúban Cas Mudde populizmuskutató.)

Hadházy: Dezinformációs diktatúra

Az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos szerint nem az EU a hibás, hogy nem jött el a vágyott jólét Magyarországon. A képviselő is beszállt abba a versenybe, ami a jelenlegi berendezkedésnek igyekszik nevet adni: szerinte

dezinformációs diktatúra

van Magyarországon, és az ellenzéknek ez ellen kellene küzdenie. Szerinte a korrupció előbb-utóbb az uniós tagságunkat fogja veszélyeztetni - ha felfüggesztik a támogatásokat, a kormánynak többé nem lesz érdeke a tagság. Az LMP-ből idén kilépett politikus szerint nem kizárt, hogy a Mi Hazánk mozgalom (a volt jobbikosok szervezete) kilépésügyi népszavazási kezdeményezését valójában a NER szervezte ki nekik. (Igaz, Orbán Viktor most éppen sokkal inkább Európa meghódítására játszik, mint a kilépésre.)

Hadházy szerint az unióban „komoly stócban állnak” a bizonyítékok a korrupciós ügyekben. Aláírásokat gyűjt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy „legalább a főbűnösöknek legyen félnivalójuk”. 

Róna Péter: Hol van a 14 ezer milliárd?

A volt LMP-s közgazdász szerint a legnagyobb kérdés, hogy hogyan lehet az, hogy egyetlen centit sem sikerült felzárkózni Európához képest, miközben 14 ezer milliárd forintot juttatott Magyarországnak az EU. Közben Magyarország az unió négy legszegényebb országának egyike maradt. (Erről 2016-ban írtunk részletesen, akkor 10 ezer milliárdnál tartottunk.)

Róna szerint az EU-nak is van felelőssége abban, hogy miért engedte ezt, de elsősorban a magyar kormánynak kellene ezt megválaszolni - de nem tudja, ehelyett foglalkozik Sorossal és hasonló kérdésekkel.

Hegedűs István, aki a kilencvenes években volt a Fidesz képviselője, azt mondta: bár a kormány szerint „ez már nem az az EU, amihez csatlakoztunk, és ma már talán be sem lépnénk”, az EU lényege nem változott, és az euroatlanti integráció ugyanolyan fontos.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Jeszenszky: Nem kell félni Brüsszeltől

Jeszenszky Géza saját amerikai élményei alapján azért az Egyesült Államok-koncepció sem olyan ijesztő, de Európában ez egyébként sem valószínű, ahhoz túlságosan sokfélék az országok. „Nem kell félni Brüsszeltől, Brüsszel mi vagyunk” - mondta arra, hogy a tagállamoknak vétójoguk van a legfontosabb kérdésekben.

És lesz ebből párt?

Megkérdeztük Márki-Zay Pétert a beszélgetés után, aki azt mondta, valamilyen szervezet, leginkább mozgalom szerinte még idén létre fog jönni. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.