Mészáros Lőrinc felzabálja a komplett vidéki lappiacot

media
2018 augusztus 21., 13:00
comments 213

Sajtóhírek szerint még az ősszel összeolvad a legnagyobb magyar lapkiadó, a Mediaworks és az osztrák Heinrich Pecina tulajdonában lévő Inform Média Kft. A zoom.hu értesülései szerint a felek már megkezdték a tranzakció előkészítését, és az Inform egyes vezetői át is tették székhelyüket Mészáros Lőrinc médiavállalatának Bécsi úti központjába.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A lépés elsősorban formainak tekinthető: első pillanattól világos volt, hogy a Mediaworks korábbi tulajdonosa, a Népszabadság bezárásával országos ismertséget szerzett Pecina csak ideiglenesen vette magához a három megyei lapot kiadó céget. 

Az osztrák „üzletember” épp egy éve vásárolta meg a három megyei lap, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadásait ( Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu) kiadó Russmediát. 

Azóta a lapcsalád tartalmi tekintetben tökéletesen belesimult a kormányzati kánonba: a leglátványosabb jele ennek épp a választások előtti nap volt, amikor egy papíron teljesen független médiavállalat lapjai tökéletesen ugyanazzal a címlapi Orbán-interjúval jelentek meg, mint a Mediaworks vidéki újságjai. 

Tavaly júliusban a Mediaworks megszerezte a Nógrádi Hírcentrumot is. Ez azt jelenti, hogy 

idén ősztől összesen két megyei napilap nem lesz Mészárosé: a Délmagyarország és a Kisalföld. Ezeket a Lapcom terjeszti, amit tavaly ősszel vásárolt fel Andy Vajna kormánybiztos. 

Néhány éve értelmes kérdésként merült volna fel a médiapiacon, hogy vajon nem csorbul-e a Mediaworks vidéki napilap-monopóliumával a sokszínű tájékoztatás, ami egy működő médiapiac elengedhetetlen (és alkotmányba foglalt) feltétele, de a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiahatóság érdemben réges rég nem foglalkozik ilyen kérdésekkel, kivéve, ha az nem kormánypárti médiumokat érint. (zoom.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.