Mészáros Lőrinc felzabálja a komplett vidéki lappiacot

media
2018 augusztus 21., 13:00

Sajtóhírek szerint még az ősszel összeolvad a legnagyobb magyar lapkiadó, a Mediaworks és az osztrák Heinrich Pecina tulajdonában lévő Inform Média Kft. A zoom.hu értesülései szerint a felek már megkezdték a tranzakció előkészítését, és az Inform egyes vezetői át is tették székhelyüket Mészáros Lőrinc médiavállalatának Bécsi úti központjába.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A lépés elsősorban formainak tekinthető: első pillanattól világos volt, hogy a Mediaworks korábbi tulajdonosa, a Népszabadság bezárásával országos ismertséget szerzett Pecina csak ideiglenesen vette magához a három megyei lapot kiadó céget. 

Az osztrák „üzletember” épp egy éve vásárolta meg a három megyei lap, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadásait ( Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu) kiadó Russmediát. 

Azóta a lapcsalád tartalmi tekintetben tökéletesen belesimult a kormányzati kánonba: a leglátványosabb jele ennek épp a választások előtti nap volt, amikor egy papíron teljesen független médiavállalat lapjai tökéletesen ugyanazzal a címlapi Orbán-interjúval jelentek meg, mint a Mediaworks vidéki újságjai. 

Tavaly júliusban a Mediaworks megszerezte a Nógrádi Hírcentrumot is. Ez azt jelenti, hogy 

idén ősztől összesen két megyei napilap nem lesz Mészárosé: a Délmagyarország és a Kisalföld. Ezeket a Lapcom terjeszti, amit tavaly ősszel vásárolt fel Andy Vajna kormánybiztos. 

Néhány éve értelmes kérdésként merült volna fel a médiapiacon, hogy vajon nem csorbul-e a Mediaworks vidéki napilap-monopóliumával a sokszínű tájékoztatás, ami egy működő médiapiac elengedhetetlen (és alkotmányba foglalt) feltétele, de a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiahatóság érdemben réges rég nem foglalkozik ilyen kérdésekkel, kivéve, ha az nem kormánypárti médiumokat érint. (zoom.hu)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.