Mészáros Lőrinc felzabálja a komplett vidéki lappiacot

2018 augusztus 21., kedd 13:00
220

Sajtóhírek szerint még az ősszel összeolvad a legnagyobb magyar lapkiadó, a Mediaworks és az osztrák Heinrich Pecina tulajdonában lévő Inform Média Kft. A zoom.hu értesülései szerint a felek már megkezdték a tranzakció előkészítését, és az Inform egyes vezetői át is tették székhelyüket Mészáros Lőrinc médiavállalatának Bécsi úti központjába.

Fotó: botost/444.hu

A lépés elsősorban formainak tekinthető: első pillanattól világos volt, hogy a Mediaworks korábbi tulajdonosa, a Népszabadság bezárásával országos ismertséget szerzett Pecina csak ideiglenesen vette magához a három megyei lapot kiadó céget. 

Az osztrák „üzletember” épp egy éve vásárolta meg a három megyei lap, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadásait ( Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu) kiadó Russmediát. 

Azóta a lapcsalád tartalmi tekintetben tökéletesen belesimult a kormányzati kánonba: a leglátványosabb jele ennek épp a választások előtti nap volt, amikor egy papíron teljesen független médiavállalat lapjai tökéletesen ugyanazzal a címlapi Orbán-interjúval jelentek meg, mint a Mediaworks vidéki újságjai. 

Tavaly júliusban a Mediaworks megszerezte a Nógrádi Hírcentrumot is. Ez azt jelenti, hogy 

idén ősztől összesen két megyei napilap nem lesz Mészárosé: a Délmagyarország és a Kisalföld. Ezeket a Lapcom terjeszti, amit tavaly ősszel vásárolt fel Andy Vajna kormánybiztos. 

Néhány éve értelmes kérdésként merült volna fel a médiapiacon, hogy vajon nem csorbul-e a Mediaworks vidéki napilap-monopóliumával a sokszínű tájékoztatás, ami egy működő médiapiac elengedhetetlen (és alkotmányba foglalt) feltétele, de a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiahatóság érdemben réges rég nem foglalkozik ilyen kérdésekkel, kivéve, ha az nem kormánypárti médiumokat érint. (zoom.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt