A Médiatanács döntése miatt a versenyhivatal sem engedi, hogy az RTL és a Central Média összefonódjon

media
2017 február 20., 12:44
comments 161

Az RTL Klub és a Centrál Digitális Média tavaly szeptemberben, az Internet Hungary konferencián jelentette be, hogy a tévécsatorna 30 százalékos részesedést vásárol a 24.hu-t is kiadó vállalatból, és befolyásoló részesedés megszerzésére készülnek.

Csakhogy januárban kiderült, hogy a Médiatanács nem egyezett bele, hogy utóbbi megvalósuljon. A Médiatanács szerint, ha létrejönne az üzlet, az RTL olyan „véleménybefolyásolási képességet” szerezne, ami veszélyeztetné az állampolgárok sokszínű tájékozódáshoz fűződő jogát. (Mindezt azután mondták, hogy 2016-ban óriási csapások érték a szabad sajtót, illetve hogy Schmidt Máriáék megszerezték a független Figyelőt a századvéges Lánczi Tamás főszerkesztőre bízva azt.)

A döntés után írtunk a Médiahatóságnak, hogy szeretnénk interjút készíteni Karas Mónikával, de akkor nem kaptunk választ, és amikor egy vidéki rendezvényen megpróbáltuk megkérdezni, nem tehettük fel a kérdéseinket az ügyben.

Az RTL és a Centrál Média még bízhatott abban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezi az összefonódást, ám most kiderült, hogy a GVH is nemet mondott, méghozzá azért, mert az NMHH Médiatanácsa korábban megtagadta a szakhatósági hozzájárulást.

A GVH indoklása szerint a versenyhivatal a médiatörvény rendelkezései szerint köteles szakhatósági állásfoglalást kérni az NMHH Médiatanácsától, ami pedig azt megtagadta. (Kivéve a Citromail.hu levelező szolgáltatás és a SegmentAd emailadatbázis esetében, mert ezeknél nem is rendelkezik szakhatósági hatáskörrel.)

A GVH közölte, hogy a Médiatanács állásfoglalása a médiatörvény vonatkozó szabályai szerint köti a GVH-t, így az megtiltotta a tranzakciót. A szakhatósági állásfoglalás az eljárást lezáró döntés elleni jogorvoslattal támadható meg, tekintve, hogy a szakhatósági állásfoglalás ellen önálló jogorvoslatnak helye nincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.