A kis borsodi falu polgármesterét elítélték falopásért, ezért kirúgták, de gondolt egyet, és most újra indul a választáson

POLITIKA
2018 augusztus 25., 11:51
comments 190
  • Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a kis borsodi megyei Bódvarákón.
  • A választást azért kellett kiírni, mert az előző polgármestert kirúgta a hivatal, miután kiderült, 2016-ban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték falopás miatt.
  • A polgármester nem sietett közölni az önkormányzattal, hogy elítélték, fél éven keresztül nem szólt róla, majd az egész nagyon fura módon derült ki.
  • Hiába rúgták ki, az érintett polgármester most újraindul a posztért.

Bódvarákó festői kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén. Egy völgyben fekszik, erdők és túraútvonalak határolják. Tele van vendégházzal, még a budapesti egyetemek is szoktak oda gólyatáborokat szervezni. A helyieknek azért így is vannak problémái: munka nincs, csak amit az önkormányzat ki tud adni közmunkában. De minek is, amikor sok ház kong az ürességtől, a lakói már rég meghaltak vagy elvándoroltak?

„Kis falu ez, amikor 63-ban elkezdtem a hivatalban dolgozni, még 363-an voltunk. Ma meg már alig 50-en, akik tényleg itt élnek. Éjjelente, ha nem tudok aludni, számolok” - mondta a falu egyik nyugdíjas lakója, Vilma.

photo_camera Vilma éjjelente számol Fotó: Halász Júlia

Idén nyáron azonban az augusztusban menetrendszerűen érkező gólyatáborozókon kívül két másik dolog is felkavarta az állóvizet a faluban: hirtelen újra kellett választani a képviselőtesületet, most vasárnap pedig új polgármestert is választ a település.

Mindkét dologra ugyanaz az ügy miatt került sor. Erről a legtöbben nem szívesen beszélnek, pedig tudni szinte mindenki tud róla:

a polgármestert, Farkas Árpádot két évvel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték falopás miatt.

Ez azonban 2017 májusáig a kutyának sem tűnt fel, egészen addig, míg egy ismeretlen fogta, és egy az egyben kitette az ítéletet a falu közepére egy műanyagszékre. A dolgok innen beindultak, a polgármestert pedig idén májusban méltatlanság miatt ki is rúgták. Az egész történet sokat mesél arról, hogyan működik a kistelepüléseken a nyilvánosság, meddig titkolhat valamit egy polgármester, és mi kell ahhoz, hogy az végül kiderüljön.

Egyszer csak ott volt az ítélet a falu közepén

Farkas Árpád 2010-ben vette át a falu vezetését a Bódvarákót korábban 20 éven keresztül vezető Bodolai Istvántól, azaz közel 8 éve áll a falu élén. A falusiak közül volt, aki jót mondott róla (jóban van vele), más inkább rosszat (a szomszéd faluból származik), megint mások pedig azt mondták, hiába lett sok épület a faluban uniós pályázatból felújítva, manapság már öntik a pénzt a falvakra, pénzzel meg könnyű felújítani, miközben az igazi problémák nem javultak: a falu még mindig fogy, a fiatalok elvándorolnak, munka nincs, a közösségi programok hiányoznak.

Télen meg drága a tűzifa.

„Gáz nincs, a tél pedig hosszú, rá vagyunk szorulva” - mondta a falu közepén a férjével együtt élő Tóthné. Szerinte ezért is volt feltűnő, amikor a polgármester pár évvel ezelőtt „olcsóbban” adott el több helyinek is tűzifát. Az olcsó persze relatív, hiszen azóta már amúgy is sokat drágult a fa, de Tóthné azért még most is úgy emlékszik - még ha pontos összeget nem is tudott mondani -, hogy Farkas Árpád elég jó áron adta a fát.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Aztán 2017 májusában Tóth úr egy furcsa borítékot talált a házuk előtt a műanyagszéken, amely állandó jelleggel szokott a házuk előtt állni, most csütörtökön is ott volt. A borítékot oda is adta a feleségének, aki elolvasta.

Kiderült, hogy egy bírósági ítélet az, még pecsét is volt rajta. Az ítélet szerint pedig Farkas Árpádot a Miskolci Törvényszék 2016 októberében hat hónap börtönbüntetésre ítélte lopás miatt. Ennek végrehajtását két évre felfüggesztették.

Ez azért fontos, mert a magyar törvények értelmében az a településvezető, akit börtönbüntetésre ítélnek, méltatlannak számít, és ezért fel kell menteni az állásából, majd új polgármestert kell választani.

photo_camera A szék még mindig kint áll Fotó: Halász Júlia

Tóthné szerint az ítéletet falopás miatt hozták Farkas Árpád ellen. Azt, hogy a polgármestert valóban hat hónapra ítélték falopás miatt, a település jegyzője és egyik önkormányzati képviselője is megerősítette.

Tóthné azt mondta, fogalma sincs, ki tehette a házuk elé az ítéletet, de autót nem hallottak, így valószínűleg helyből lehetett valaki. Ő a hóna alá csapta, hogy senki se lássa, és bevitte az irodába a polgármesternek.

Aki szerinte csak legyintett rá, és azt mondta, nem kell foglalkozni vele.

Pár napra rá azonban már mindenki tudott róla, főleg miután a Jobbik-közeli N1Tv stábja kiszállt a településre videót forgatni arról, miért nem mond le a polgármester, majd utána egy ismeretlen teleszórólapozta a falut egy elég kampányszerű szórólappal.

Ezen hangsúlyozták, hogy a polgármester bűncselekményt követett el, és „elgondolkodtató”, hogy egy ilyen ember élvezheti a falusiak bizalmát. Tóthné szerint a szórólapról sem derült ki - számára legalábbis - hogy ki dobta bele a postaládába. A falusiakat közül azonban többen is azt mondták, megdöbbentek, hogy az egész falopási ügy csak így „véletlenül” derült ki.

Sem a bíróság, sem a polgármester nem akart beszélni róla, milyen ügyről van szó

A falopást - éppúgy mint bármilyen más lopást - a törvény bünteti, a szegényebb vidékeken (mint például Borsod megye északi része) azonban télen mindennapos. A legtöbb család kályhával fűt, a tűzifa pedig nem olcsó mulatság, sokaknak egyszerűbb kimenni az erdőbe, és megkockáztatni, hogy a rendőr rajtakapja őket. Ezek az ügyek elsősorban pénzbírsággal vagy rövid elzárással szoktak zárulni, a legtöbben azonban nem is hoznak el több fát, mint amennyit elbírnak a két kezükben.

„Az én unokámat leültették egy szaros gally miatt, ő meg köbmétereket lopott” - mondta egy helyi asszony. Szerinte ez felháborító. Tóthné is hasonlóképpen vélekedett, szerinte a polgármesternek mégiscsak példát kellett volna mutatnia.

photo_camera Helyiek babot fejtenek a hivatal mellett Fotó: Halász Júlia

Szerettünk volna mi is megbizonyosodni róla, hogy mégis milyen súlyú volt a lopás, mennyi igazság van abban, amit a falusiak állítanak, ezért megkértük a Miskolci Törvényszéket (amely a másodfokú, jogerős ítéletet hozta Farkas Árpád ügyében), írják meg nekünk röviden, miért ítélték hat hónap szabadságvesztésre a polgármestert.

A Törvényszék elnökhelyettese azonban megtagadta a tájékoztatást, mondván, hogy egy 2018-as rendelet értelmében csak akkor válaszolhatnak lezárt üggyel kapcsolatban, ha az érintettek személye nem válik beazonosíthatóvá.

Itt pedig elég egyértelműen a bódvarákói expolgármesterről van szó, ezért hiába kérdezünk, nem mondanak semmit.

Így hát megkerestük a történet főszereplőjét, Farkas Árpádot, hogy mondja el ő, mennyire komoly ügyről van szó. Nem volt nehéz elérni, hiszen a falu egyetlen boltját épp a felesége viszi, aki készségesen meg is adta nekünk a telefonszámát, mondván, hogy a férje biztosan nyilatkozik.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Az első hívásunkra Farkas valóban közölte, hogy nyilatkozik, csak épp dolgozik, ezért keressük meg később. Később azonban elérhetetlenné vált, majd amikor többszöri próbálkozás után mégis felvette a telefont, azt mondta, most mégsem akar nyilatkozni.

A polgármester megszavazta, hogy polgármester maradhasson

A hivatali kerekek azonban így is elkezdtek pörögni, miután híre ment faluban, hogy a polgármestert jogerősen elítélték. Normális esetben az önkormányzati hivatalnak azonnal tudomást kellene szereznie egy ilyen ítéletről, most azonban Vécsei Vilmos körjegyző csupán a falusi sutyorgásból tudta meg, hogy a polgármester éppen a felfüggeszettt börtönbüntetést tölti.

Akkor már közel fél éve.

Ilyen esetben az ítélet ugyan börtön, de az elítéltnek nem kell ténylegesen bevonulnia. Ha a megszabott időn belül nem követ el további bűncselekményt, megússza az szabadságvesztést. Vécsei azonban azt mondta, ha egy polgármestert börtönbüntetésre ítélnek, akkor fennáll a méltatlanság.

Ezt azonban ki is kell mondani, ezért lett volna szükséges, ha időben értesülnek az ítéletről. A körjegyző szerint a bíróságnak kellett volna értesítést küldenie, de szerinte ez nem történt meg, csupán a kormányhivatalt értesítették, őket is későn, végül úgy kellett utánaérdeklődniük a dolognak.  „Elég nagy vargabetűt írt le ez a dolog” - mondta a jegyző. Majd hozzátette, hogy

a polgármesternek „nyilván nem állt érdekében, hogy ez kiderüljön, de ezen nem lehet csodálkozni”.

Hiába volt azonban egyértelmű a méltatlanság, Farkas Árpád ezután még közel egy éven keresztül polgármester volt a faluban.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Első körben a képviselőtestületnek kellett volna kimondania a méltatlanságot, de ez nem történt meg. Bódvarákó esetében a testület három emberből áll: a polgármesterből és a két önkormányzati képviselőből, aki akkor két környékbeli asszony volt. Nekik kellett szavazni arról, mi legyen a polgármester sorsa, és végül 2:1 arányban úgy döntöttek, hogy Farkas maradhat a helyén. A háromból egy szavazat a polgármesteré volt, és bár nem tudni, hogy ki hogy szavazott, valószínűsíthető, hogy nem Farkas Árpád volt az egyetlen, aki saját maga ellene szavazott.

Érintettség miatt ugyan kizárhatták volna a szavazásból, de arról is szavazni kellett, közvetlenül a méltatlansági szavazás előtt, és az a szavazás is úgy alakult, hogy nem zárták ki.

A két önkormányzati képviselő nem sokkal később lemondott, egyikük azt mondta, hirtelen túl nagy feszültséggel kezdett járni a munka. Nyilatkozni sem voltak hajlandóak. A helyükre új képviselőket kellett választani, ez idén júniusban meg is történt.

Eközben azonban a kormányhivatal hivatalból feljelentést tett a helyi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságon, amely végül idén májusban kimondta, hogy Farkas Árpád a lopási ügye miatt méltatlanná vált a polgármesterségre, ezért kirúgták. A települést azóta az egyik júniusban megválasztott képviselő, Pápista István vezeti.

„Hat hónap, két évre felfüggesztve, itt többről lehetett szó, mint egy egyszerű gallylopás” - mondta. „A polgármester ezzel feszült helyzetet idézett elő, hiszen nem kezdett az üggyel semmit, azt pedig, hogy miért nem számolt be róla, azzal magyarázta, hogy nem kapta kézhez a saját ügyében hozott ítéletet” - mondta a képviselő. Szerinte ezzel Farkas elveszítette az emberek bizalmát.

Lehet belőle még egyszer polgármester, legfeljebb megint kirúgják

Az új választást most vasárnapra írták ki a településre, ketten indulnak, az egyikük egy helyi vendégház tulajdonosa, aki amúgy az egyik júniusban megválasztott önkormányzati képviselő.

A másik induló pedig Farkas Árpád.

Farkas a telefonban azt mondta, csak a választás után hajlandó nyilatkozni, addig nem, így azt sem tudtuk megkérdezni tőle, hogy miért indult el újra a polgármesterségért, amikor alig pár hónapja rúgták ki.

A helyiek se igazán tudják hová tenni a dolgot, a faluban körbejárva többen is megkérdezték, hogy ezt egyáltalán lehet-e? Mások viszont inkább gyorsan elkezdtek valami mást csinálni, amikor érdeklődtünk. „Nem szívesen beszélnek erről az emberek, nehogy személyeskedés legyen belőle” - mondta egy idős nő. Sokan inkább a saját dolgukkal vannak elfoglalva. „Otthoniasan otthon vannak” - fogalmazott valaki. Szavazni azért mindenki tervez elmenni.

photo_camera Változást, fellendülést akarnak a bódvarákóiak Fotó: Halász Júlia

„Itt azért az emberek nehéz körülmények között élnek, hiszen nincs más munkalehetőség, csak a közmunka, a falu pedig nem állhat meg az ő ügye miatt” - mondta Pápista István. A felmentésével szerinte elégtétel született, az újraindulásának pedig, bár jogilag lehetséges, Pápista szerint kétséges, hogy „megvan-e az erkölcsi alapja”. A képviselő azt mondta, ő inkább a másik polgármester-jelölttel dolgozna tovább a faluért, Dámóczi Attila Miklóssal. Őt is kerestük, de ugyanazzal hajtott el minket, mint Farkas Árpád, mondván, a választás után nyilatkozik majd.

Vécsei Vilmos körjegyző szerint megoszlanak a törvényi értelmezések arról, hogy méltatlanság miatt felmentett polgármester indulhat-e újra a választáson, főleg, hogy még a felfüggesztett börtönbüntetésének ideje sem telt le. De ebben a kérdésben nem neki kell döntenie, maximum majd ha esetleg újra megválasztják Farkast polgármesternek, akkor ismét méltatlansági eljárás indulhat vele szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.