Véletlenül lyukat fúrt az orosz űrhajóba, de nem merte elárulni, ezért csak az űrben derült ki a dolog

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egészen fantasztikus utóélete van egy múlt heti, az emberiséget akkor még csak közepesen felzaklató alaphírnek. Múlt csütörtökön jelentették a világ hírügynökségei, hogy levegőszivárgást észleltek az ISS nemzetközi űrállomáson, ahol a vészjelzők is megszólaltak, hogy a modulok egymás utáni lezsilipelését követően kiderüljön, a komplexumra rákapcsolt orosz Szojuz űrhajó a lyukas.

A nemzetközi sajtó ezek után arról értekezett, hogy az apró lyukat és a hozzá kapcsolódó repedést mikrometeorok okozhatták.

Ehhez képest a mai orosz sajtóban olyan információk jelentek meg, hogy a lyukak nem az űrben, hanem korábban a földön keletkezhettek, és emberkéz hozta őket létre. A RIA Novosti hírügynökség egy, az űrhajót gyártó Energia nevű cégen belüli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a lyukat tévedésből fúrta oda egy munkás, akit azóta állítólag be is azonosítottak. De mivel félt bevallani a dolgot, stikában inkább beragasztotta. Jó ragasztót használt, az ugyanis kibírt egy kilövést és utána két űrben töltött hónapot, de idővel beszáradt, összezsugorodott, és a légnyomás végül kilökte.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap azt írta, hogy a lyukat a vécéblokk közelében fúrták a falba és a tettes egy textildarab odaillesztésével leplezte el.

Az orosz hivatalos szervek reakciója sem volt kutya. A Roszkozmosz nevű állami űrügynökség először nem volt hajlandó kommentálni a friss hírt, a vezetője, Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes viszont arról beszélt, hogy az sem kizárható, hogy valaki az űrben fúrta meg az űrhajót. Az ügyet az ügynökség mindenesetre kivizsgálja, illetve átnézik az összes orosz gyártású űrhajót, hasonló gyártási hibák után kutatva.

A lyuk - amit az orosz űrhajósok végül egy e célra rendszeresített spéci ragasztóanyaggal zártak le - az űrhajó egy olyan részén található, ami nem tér vissza a Földre, így nem fog semmiféle veszélyt jelenteni a legénységre nézve.

A Roszkozmosz ezzel együtt igen nehéz helyzetben van, a NASA ugyanis nem hosszabbította meg a pár hónap múlva lejáró, komoly bevltellel járó szerződésüket, ami alapján orosz űrhajókkal vitték fel a legénységet a Nemzetközi Űrállomásra.

Gáspár, köszönjük a tippet!

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.