Két eset, amikor a Fidesz nem volt ennyire kényes arra, hogy technikailag hogyan született a kétharmad

politika
2018 szeptember 12., 12:50
comments 101

A magyar kormány, a Fidesz és a bohócmédia attól hangos, hogy csalással döntöttek az EP-választáson, mert technikailag csak a tartózkodások be nem számítása miatt lett meg a kétharmad. Az utóbbi tagmondat igaz, de a szabályok a szavazás előtt is ismertek voltak.

Andrew Byrne, a Sunday Times újságírója, aki korábban a Financial Times-ot tudósította évekig Budapestről, a Twitteren foglalta össze, hogy mit mondanak a szabályok az Európai Parlamenti kétharmadról.

link Forrás

Byrne azt írja, hogy az EU-s szabályok szerint egyértelműen csak a leadott szavazatokat kell számolni, a „Tartózkodás” definíciója pedig az, hogy valaki nem adja le szavazatát, tartózkodik a szavazástól.

Magyarországon egyébként a Fidesz nem szokott annyira kényes lenni arra, hogy technikailag hogyan áll össze a kétharmad.

A 2018. április 8-i választás legtanulságosabb grafikonja.
photo_camera A 2018. április 8-i választás legtanulságosabb grafikonja. Grafika: Tbg

Két példa az elmúlt két évből:

1.

Tavaly a Fidesz nem tudta elérni, hogy az Orbánnak kínos jobbikos plakátokat törvénnyel távolítsák el, mert nem volt meg a pártok gazdálkodását szabályozó törvény módosításához szükséges kétharmada. Miután nem ment át a módosításuk, nem voltak hajlandók kompromisszumot kötni, hanem inkább egy településkép-védelmi, egyszerű feles törvényt módosítottak. (Áder János pedig simán aláírta.)

2.

A másik esetet pedig az Orbán Viktor 100 hazugságát cáfoló cikkünkben elevenítettük fel. Orbán a 2016-os kvótanépszavazás előtt pár nappal azt mondta„A népszavazás eredménye határozza meg, hogy milyen irányban indulunk tovább. (…) Ha eredményes, meggyőző erejű, akkor abból más természetű lépések következnek, mintha satnyább.” Csakhogy a kvótanépszavazás érvénytelen lett: 3,2 millióan szavaztak nemmel, ami az összes választópolgár 39,4 százaléka. Ehhez képest Orbán a kvótanépszavazás után az Országgyűlés elé vitte a kétharmados parlamenti támogatást igénylő alkotmánymódosítást, mintha csak érvényes lett volna a népszavazás.

photo_camera Fotó: Genevieve Engel/© European Union 2018 - Source : EP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.