A szélsőjobboldali osztrák alkancellár megvizsgáltatná a szerdai EP-szavazás jogszerűségét

Orbán Viktor szélsőjobboldali szövetségesei közül az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria alkancellárja, Heinz-Christian Strache Orbánhoz és a Fideszhez hasonlóan megkérdőjelezte a szerdai EP-szavazás érvényességét. A szavazáson az EP kétharmados többséggel fogadta el Judith Sargentini jelentését a magyarországi jogállam lebontásáról és a szabadságjogok korlátozásáról, egyben megindította Magyarország ellen az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, melynek végén akár fel is függeszthetik Magyarország szavazati jogát az EU szervezeteiben.

A jelentés elfogadásakor csak az igen és a nem szavazatokat vették figyelembe, a tartózkodásokat nem számolták bele a végeredménybe. Ha azokat is beszámolták volna, akkor az igenek aránya 64 százalék lett volna csak, vagyis kevesebb a szükséges kétharmadnál. Az EP a saját jogi szolgálatának véleményére alapozva számolta így a szavazatokat, de a szélsőjobboldali Strache most az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálatához fordulna. Az Európai Unió Tanácsa az állam- és kormányfők tanácsa, az EU egyik döntéshozó testülete. Az EP független ettől.

A Fidesz szélsőjobbra tolódását mutatja, hogy míg a szabadságpárti Strache Orbán mellett állt ki, konzervatív néppárti főnöke, Sebastian Kurz kancellár határozottan kiállt a Sargentini-jelentés elfogadása, illetve a 7. cikkely szerinti eljárás megindítása mellett. A Fidesz jelenleg még Kurz Néppártjával tartozik egy európai pártcsaládba, de ez hamarosan megváltozhat, egyre több jel mutat arra, hogy Orbán az európai szélsőjobb vezéreként képzeli a jövőjét. (Via MTI)