A Fidesz kultúrharca eljutott a Financial Times lapjaiig

POLITIKA
2018 szeptember 22., 13:46

A Magyar Idők hasábjain meghirdetett és később Orbán Viktor miniszterelnök által is megerősített kultúrharcról ír a Financial Times. A lap tudósítója Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház korábbi igazgatójával is beszélt, aki azt mondta, a valaha pezsgő magyar kulturális élet szabadsága egyre szűkül, és színházigazgatók öncenzúrájára panaszkodott.

„Felépítettek egy rendszert, ami most magától teszi a dolgát. A színházigazgatókat már nem kell felhívni vagy behívni őket a minisztériumba, maguk is tudják, mit várnak el tőlük.”

A Financial Times szerint a Fidesz oktatási átalakításai, valamint a kulturális és akadémiai szférával indított harcai az Orbán által túlságosan liberális értékrendű EU elleni háború belföldi frontjai. A lap megemlíti a hazafias nevelés óvodai tananyagba emelését és a CEU státuszán keresztül is vívott, Soros György elleni hadjáratot is.

A Political Capitalos Krekó Péter ezt úgy foglalta össze, hogy az Orbán-rezsim az intézményi függetlenség minden formáját gyengíteni igyekszik, és arra hajt, hogy minden ügyet ideológiák és világnézetek harcaként állítson be. Krekó szerint a mostani kultúrharc lényege, hogy a Fidesz az oktatás és a kultúra fölött is átvenné a hatalmat, hiszen ahogy Orbán Tusnádfürdőn meg is jegyezte, a következő négy évben kurzust akar építeni, az pedig e két terület nélkül lehetetlen.

Alföldi példákat is mondott arra, hogyan befolyásolja a kormány a kulturális életet, és hogyan kényszeríti öncenzúrára az itt dolgozókat. A rendező a Billy Eliot-ügy mellett a Magyar Időkben a kommunizmus pártolásával vádolt Frida Kahlo-kiállítást és a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergely elleni támadásokat említette na meg a saját lemondott zalaegerszegi fellépést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.