A Kreml külügyi szóvivője manipulációnak nevezte, hogy a Szkripal-ügyben azonosították az orosz katonai hírszerzés ezredesét

külföld
2018 szeptember 27., 17:34
comments 106

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön manipulációnak minősítette azt a sajtóértesülést, ami szerint a Szkripal-ügyben London által meggyanúsított Ruszlan Bosirov orosz állampolgár valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese.

A Bellingcat nevű, brit tényfeltáró csoport szerdán írta meg, hogy a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel rendelkező gyanúsított valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés egyik legmegbecsültebb fedett műveleti főtisztje, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Oroszországi Föderáció Hőse címet adományozták. Az oknyomozás eredményét először a Telegraph ismertette.

London szerint a Szkripalék ellen elkövetett mérgezéses gyilkossági kísérlet másik gyanúsítottja az Alekszandr Petrov néven emlegetett orosz férfi.

„A Petrovval és Bosirovval kapcsolatos újabb álhírt közvetlenül Theresa Maynek az ENSZ Biztonsági Tanácsában a tömegpusztító fegyverek témájában elmondott, Oroszországot ismét meggyanúsító beszéde után dobták be a köztudatba. Bizonyíték nincs – ezért folytatják az információs kampányt, aminek a fő feladata a figyelem elterelése a fő kérdésről: mi történt Salisburyben?” – írta a Facebookon Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018. augusztus 3-án Moszkvában.
photo_camera Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018. augusztus 3-án Moszkvában. Fotó: Szergej Gunyejev/Szputnyik

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő Dusanbéban újságíróknak azt mondta, a Kreml Petrovval és Bosirovval kapcsolatban továbbra is azokból az adatokból indul ki, amiket az érintettek elmondtak magukról. „Más adataink nincsenek” – mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml kitart-e amellett, hogy Petrov és Bosirov polgári személy.

„Ez (a Telegraph által közölt információ), ha jól értem nem hivatalos nyomozás, nem tudjuk, hogy mennyire felel meg a valóságnak, és hogy egyáltalán megfelel-e a valóságnak” – mondta Peszkov, aki megígérte, ellenőrizni fogják, hogy valóban katona-e Bosirov, és a neve tényleg szerepel-e a kitüntetettek listáján. 

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt március 4-én sikertelenül próbálták megölni az angliai Salisburyben, a merényletkísérlet miatt a lánya is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én Petrovot és Bosirovot vádolták meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés fedett ügynökei, és a mérgezéshez novicsokot, szovjet fejlesztésű katonai idegmérget használtak.

Brit tisztségviselők arra is egyértelmű célzásokat tettek, hogy a merényletet a legmagasabb szinten rendelhették el Oroszországban. Moszkva visszautasította a vádakat, és nehezményezte, hogy az üggyel kapcsolatban London nem fordult jogsegély-kérelemmel Moszkvához, a gyanúsítottak ujjlenyomatait sem adta meg az orosz rendvédelmi szerveknek, Szkripalék konzuli láthatását pedig nem engedélyezte.

A vádak és viszonvádak nyomán London és Moszkva még tavasszal kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló lépések történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Szeptember 6-án az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány egy Londonnal közös nyilatkozatban közölte: teljesen megbízik abban a brit megállapításban, hogy a Szkripal-ügy két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban a brit kormányzati véleményben is, hogy az akciót szinte biztosan az orosz állam valamely magas szintjén hagyták jóvá.

Júliusban Amesburyben két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett pontosan ugyanattól az idegméregtől, amit a Szkripalék elleni gyilkossági kísérletnél is használtak, azután, hogy találtak parfümös fiolát, amin később novicsok nyomait fedezték fel a hatóságok. Rowley felépült, de az élettársa a kórházban elhunyt. A brit rendőrség egyesítette a két ügyben folyó nyomozást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.