Egy budapesti iskola két homlokzatát felújítja az önkormányzat, a harmadik, az állami viszont romosan marad

belföld
2018 október 03., 02:05
comments 146

Jó pár olvasónk küldött fotót nekünk egy Váci úti iskolaépületre rögzített furcsa molinóról, amin az

„A XIII. kerület felújítja. Az állam nem költ rá, csak használja.”

felirat olvasható.

Kétségtelen, hogy az épület így igen furcsán néz ki. De ez még semmi ahhoz képest, ahogy nemsokára ki fog nézni. Ha ugyanis nem változik meg a helyzet, akkor az épületet a felújítás után úgy fogják átadni, hogy a tetőszerkezete és a háromból két homlokzata - az önkormányzati rész - szépen fel lesz újítva, a harmadik homlokzat - az állami - viszont romos-kopott marad.

Ha ez ebben a formában valósul meg, akkor Budapest legnagyobb méretű politikai emlékművét fogják felavatni.

A problémát az okozza, hogy az iskolaépület, amiben régebben általános iskola és gimnázium működött, két gazda kezében van: 57 százaléka önkormányzati, 43 százaléka pedig állami vagyonkezelésben. Az állami gazda a  Közép-pesti Tankerület, illetve az azt felügyelő EMMI. Az utóbbi időben mindkét „térfélen” iskolák működtek a házban,  a Gyermekház Iskola és a Prizma Általános Iskola és Óvoda.

A konfliktus azután kezdődött, hogy kiderült, az épület leromlott állapota miatt nem halasztható a felújítás. Az állam - az önkormányzat szerint - ugyanis egyszerűen nem hajladó finanszírozni a felújítás rá eső részét. Az önkormányzat ezzel szemben 644 millió forintot költ a munkálatokra. (Ez a teljes felújítás összköltségének kétharmada, mivel az önkormányzat a tulajdoni arányánál 9 százalékkal nagyobb részt vállat a költségekből.)

Az államra eső rész eszerint 600 millió forint körül lenne.

Kérdésünkre a kerület azt válaszolta, hogy

„Az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét és oktatásért felelős államtitkárát is megkerestük több alkalommal. Kértük, hogy a felújítási költségek finanszírozásában a használati arány mértékében vegyenek részt. Megkereséseinkre forráshiányra hivatkozva elutasító választ kaptunk. A tankerületi központ a rá eső költségek finanszírozását azzal az indokkal utasította el, hogy nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített keret a költségvetésükbe.”

A kerület ezek után azt a megoldást találta ki, hogy a rá eső részt megcsináltatja, beleértve a pince szigetelését, az alapvezetékcserét, a tető és az összes nyílászáró kicserélését, illetve a háromból két homlokzat felújítását, 

a belső udvar, valamint a Janicsár utca felöli homlokzat viszont úgy marad, kopottan.

Az ügyben kerestem az EMMI-t, amint reagálnak, megírom. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.