Azért intézte el 24 óra alatt a lakáspénztárakat a kormány, hogy minél kevesebben tudjanak szerződést kötni az utolsó pillanatban

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely beszélt a lakáspénztárak állami támogatásának megszüntetéséről is. Elmondta, hogy az állami támogatásokra fordított 70 milliárd forintot a CSOK keretében használják majd fel. 

A miniszter a megszüntetést azzal indokolta, hogy a lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás. Szerinte a CSOK-ban három év alatt már most több lakás épült, mint amennyi 10 év alatt a lakáskasszával. Gulyás már  80-90 milliárd forintos extraprofitról beszélt a bankokkal kapcsolatban, szerinte ha az állami támogatást nem vennénk számításba, akkor negatívak lennének a hozamok. Szerinte az ellenzék csak azért tiltakozott, mert társadalmi támogatás hiányában a bankokat képviselik.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

 Ugyanakkor a kormány még idén dönteni akar a CSOK kiterjesztéséről. Erről pontos részleteket árult el, csak annyit mondott, hogy a lakásfelújítást is hozzáveszik. AZ még nem biztos, hogy olyanokra is kiterjesztik (pl.: gyerektelenek), aki eddig nem tudták igényelni a CSOK-ot. 

Arra a kérdésre, hogy miért kellett az állami támogatások kivezetését 24 óra alatt lezavarni, Gulyás azt mondta, 

ha máshogy tették volna meg, akkor még többen kötöttek volna még szerződést.

Ugyanakkor a miniszter elfogadhatatlannak tartja annak a pécsi KDNP-snek az esetét, aki a törvény hatályba lépése előtt még teljes gőzzel azt hirdette, hogy nála kedvezményesen lehet last minute szerződést kötni. 

Novemberben közlik, hogy kiket rúgnak ki a közszférából

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a közszférában tervezett leépítésekről is. Ez a központi kormányzatban 18 százalékos elbocsátást fog jelenteni, ami nagyjából 2500 embert érint. Gulyás szerint ez nem fűnyíró elv alapján történik, vagyis minisztériumonként jelentősen eltér, hogy hol hány embert rúgnak ki. A központi állami intézményeknél hasonlóan 18 százalék körüli leépítést terveznek. Gulyás szerint ez összességében kevesebb, mint 9 ezer embert érint. Az érintetteket a következő hónapban értesítik, várhatóan január 1-jével szűnik meg a munkájuk. 

Elismerte, hogy lesznek olyan programok, amikről kedden jelentek meg információk az Indexen. Például van olyan terv, ami szerint a 60 év felettieknél a szociális hozzájárulási adót eltörlik. De az átképzésükben is segíteni akar az állam.

Orbán januártól már a várban lakik

Gulyás Gergely személyesen nem költözik a várba, mert csak a szűk stábját vihette volna, és nem akart Buda és Pest között szaladgálni. Ugyanakkor Orbán Viktor és Rogán Antal január 1-jén már fent kezdhetik meg az új évet. 

Csúszik a Nemzeti Alaptanterv

Gulyás szerint van esély arra, hogy kitolják az új Nemzeti Alaptanterv bevezetésének dátumát. A kormánynak erős kétségei vannak, hogy már jövőre bevezethető. Ennél sokkal valószínűbbnek tartják, hogy csak 2020 szeptemberében kerül rá sor.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.