Azért intézte el 24 óra alatt a lakáspénztárakat a kormány, hogy minél kevesebben tudjanak szerződést kötni az utolsó pillanatban

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely beszélt a lakáspénztárak állami támogatásának megszüntetéséről is. Elmondta, hogy az állami támogatásokra fordított 70 milliárd forintot a CSOK keretében használják majd fel. 

A miniszter a megszüntetést azzal indokolta, hogy a lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás. Szerinte a CSOK-ban három év alatt már most több lakás épült, mint amennyi 10 év alatt a lakáskasszával. Gulyás már  80-90 milliárd forintos extraprofitról beszélt a bankokkal kapcsolatban, szerinte ha az állami támogatást nem vennénk számításba, akkor negatívak lennének a hozamok. Szerinte az ellenzék csak azért tiltakozott, mert társadalmi támogatás hiányában a bankokat képviselik.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

 Ugyanakkor a kormány még idén dönteni akar a CSOK kiterjesztéséről. Erről pontos részleteket árult el, csak annyit mondott, hogy a lakásfelújítást is hozzáveszik. AZ még nem biztos, hogy olyanokra is kiterjesztik (pl.: gyerektelenek), aki eddig nem tudták igényelni a CSOK-ot. 

Arra a kérdésre, hogy miért kellett az állami támogatások kivezetését 24 óra alatt lezavarni, Gulyás azt mondta, 

ha máshogy tették volna meg, akkor még többen kötöttek volna még szerződést.

Ugyanakkor a miniszter elfogadhatatlannak tartja annak a pécsi KDNP-snek az esetét, aki a törvény hatályba lépése előtt még teljes gőzzel azt hirdette, hogy nála kedvezményesen lehet last minute szerződést kötni. 

Novemberben közlik, hogy kiket rúgnak ki a közszférából

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a közszférában tervezett leépítésekről is. Ez a központi kormányzatban 18 százalékos elbocsátást fog jelenteni, ami nagyjából 2500 embert érint. Gulyás szerint ez nem fűnyíró elv alapján történik, vagyis minisztériumonként jelentősen eltér, hogy hol hány embert rúgnak ki. A központi állami intézményeknél hasonlóan 18 százalék körüli leépítést terveznek. Gulyás szerint ez összességében kevesebb, mint 9 ezer embert érint. Az érintetteket a következő hónapban értesítik, várhatóan január 1-jével szűnik meg a munkájuk. 

Elismerte, hogy lesznek olyan programok, amikről kedden jelentek meg információk az Indexen. Például van olyan terv, ami szerint a 60 év felettieknél a szociális hozzájárulási adót eltörlik. De az átképzésükben is segíteni akar az állam.

Orbán januártól már a várban lakik

Gulyás Gergely személyesen nem költözik a várba, mert csak a szűk stábját vihette volna, és nem akart Buda és Pest között szaladgálni. Ugyanakkor Orbán Viktor és Rogán Antal január 1-jén már fent kezdhetik meg az új évet. 

Csúszik a Nemzeti Alaptanterv

Gulyás szerint van esély arra, hogy kitolják az új Nemzeti Alaptanterv bevezetésének dátumát. A kormánynak erős kétségei vannak, hogy már jövőre bevezethető. Ennél sokkal valószínűbbnek tartják, hogy csak 2020 szeptemberében kerül rá sor.