Bátorságáért díjazta az Egyházfórum Alapítvány Beer Miklóst

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az idei Fidentia pro ecclesia-emlékérmet Beer Miklós váci püspöknek ítélte oda az Egyházfórum Alapítvány, számolt be a 24.hu. Az alapítvány a II. vatikáni zsinat értékeinek népszerűsítésével foglalkozik, és a keresztény egyházak közötti párbeszédet szorgalmazza.

Beer Miklós az utóbbi években többször is kiállt Ferenc pápa mellett, ami több esetben egyben azt is jelentette, hogy a magyar kormány politikájával szemben foglalt állást. 

Például amikor azt mondta, hogy nem tud büszke lenni a magyarok vendégszeretetére. Vagy amikor egy hódmezővásárhelyi pap Márki-Zay Péter ellen prédikált a templomban, akkor azt mondta, "ha egy pap elkötelezi magát egy párt mellett, azzal azt is üzeni, hogy csak annak a pártnak a szimpatizánsait tekinti híveinek, és ez egy nagyon nagy hiba". Idén januárban arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági szempontok nem írhatják felül az emberséget, júniusban pedig arról, hogy nem politikai jelszavak szintjén, hanem belülről kell védeni a keresztény értékeket. 

Beer mostani kitüntetését az alapítvány többek között azzal indokolta, hogy "Magyarországon manapság nem kevés szellemi-lelki erő és bátorság kell ahhoz, hogy egy egyházi vezető a semper reformanda elvet belső meggyőződésévé téve vallja és gyakorolja egyházunk zsinati szellemű, Ferenc pápa által követett megújítását". Vagyis embernek tekintse például a migránsokat is. (24.hu)