Márki-Zay: Vagy alkut kötnek, vagy forradalmárok rángatják ki őket a limuzinjukból

POLITIKA
2018 október 23., 13:53
comments 337

Hadházy Ákos volt LMP-s képviselő a Bem térre szervezett demonstrációt október 23-án, ami elsősorban az Európai Ügyészségről, illetve a csatlakozás érdekében indított aláírásgyűjtésről szólt. A

„Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen!”

címmel rendezett tüntetésen Hadházy és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mellett Harangozó Tamás (MSZP), Jávor Benedek (Párbeszéd), Lukácsi Katalin (ex-KDNP), illetve a Momentum és a DK politikusai is felszólaltak.

„Az, hogy 62 éve nem volt forradalom Magyarországon, az nem azt jelenti, hogy 62 évig nem is lesz. A világtörténelem azt tanítja nekünk, hogy egyetlen zsarnok sem adta át önként a hatalmát. (...) A hatalom csak az erőből ért. Vagy alkut kötnek, vagy forradalmárok rángatják ki őket a limuzinjukból, és forradalmárok találják meg a kastélyaikban az arany vécékeféket”

– mondta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a színpadról. A politikus szerint a nemzet ma is egységesen elkötelezett a nyugati értékrend mellett, mint 1956-ban, és a többség nem akar ártatlan embereket meghurcoló ügyészséget. Arról beszélt, hogy '56-ban is Nyugattól reméltek a magyarok segítséget, ma viszont az EU abban a helyzetben van, hogy tényleg tudhat nekünk segíteni, ezért kell, hogy minél többen aláírják, hogy Magyarország csatlakozni akar az Európai Ügyészségéhez.

Hadházy Ákos, a tüntetés főszervezője szerint a Fidesz arra használja az uniós támogatásokat, hogy fenntartsa saját hatalmát, ebből fizetik ki a zsoldosaikat, de az uniós forrásokkal tartják sakkban a kisebb településeket is, „jól kell szavaznia a falunak, amelyiknek polgármestere fejlesztéseket akar elérni a településen”.

„A kérdés az, hogy ebbe bele kell-e törődnünk. Nem. Nem kell beletörődnünk! Miért kellene beletörődnünk? A jó hír az, hogy ez a korlátlanul ellopható pénzt egészen egyszerűen meg lehet állítani, nem úgy, mint az orosz tankokat. Nem kell más, csak egy olyan ügyészségre van szükség, amitől félnek az elkövetők.”

Hadházy szerint bár az ügyészségről nem lesz népszavazás, az egymillió aláírás, amennyit össze akar gyűjteni, olyan belső politikai nyomást jelent, ami a külső nyomással, az Európai Unió akaratával együtt térdre fogja kényszeríteni a kormányt, és így Magyarország végül csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez.

„Nincs ma Magyarországon egymillió ember, akinek elege van abból, hogy a szemünk előtt lopják el a jövőnket? Dehogy nincsen. Vagy nincs egymillió ember, aki nem fél egyetlen kis aláírását, nem a vérét, nem az életét, nem az egzisztenciáját, egyetlenegy aláírását (...) adni azért, hogy ne maradjanak büntetés nélkül az egészen gátlástalan és a legmagasabb szintről szervezett lopások? Dehogy nincsen egymillió ember.”

A tüntetésen elhangzott beszédeket itt lehet végignézni:

link Forrás

A petíciót már több mint 100 ezren aláírták, itt lehet a kezdeményezésről tájékozódni. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint 10 megkérdezettből 6-an úgy gondolják, hogy az ide érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.