Videotéka: „Ez nem a Szálasi-per”

videotéka
2018 november 03., 19:04

Tíz évvel ezelőtt, 2008. november 3-án Nagycsécsén a Dózsa György utca egyik házába Molotov-koktélt dobtak, a lakók felébredtek az üvegcsörömpölésre és a felcsapó lángokra. Lavórokkal a kezükben indultak eloltani a tüzet, ekkor puskalövések dördültek el. Nagy Tiborné és Nagy József holtan rogytak össze. Nagy Tibort találat érte, de túlélte a támadást. Ők voltak az első halálos áldozatai a gyilkosságsorozatnak. 

Hajdú Eszter 167 napon át rögzítette a gyilkosok perét, ebből a hatalmas anyagból készült el az Ítélet Magyarországon című film, amiből megismerjük a sorozatgyilkosság részleteit, az áldozatokat, halálukat és életüket. Megismerhetjük a rendszerváltás utáni Magyarország legundorítóbb és leggyávább nacionalista terroristáit, akik a legszegényebbeket, a legvédtelenebbeket, a falu legszélén élőket választották célpontul. A gyilkosok módszere mindig ugyanaz volt. Éjjel rágyújtották a házat az alvókra, majd a menekülő családokra a sötétből célba lőttek. 

Az Ítélet Magyarországon mesél a közegről is, ahol ezek a bűncselekmények megtörténtek, azokról a mentősökről, akik nem voltak hajlandóak segíteni a sérülteknek, és azokról a rendőrökről is, akik inkább a nyomok eltüntetésén dolgoztak, nem az ügy feltárásán. 

De a film főszereplői nem a tettesek, hanem egy nehéz ember, akire nehéz feladat hárult. Miszori László bíró szinte extázisban vezette a tárgyalást. Konfliktusba keveredik újságírókkal, rokonokkal, tanúkkal, vádlottakkal, bírótársakkal. Ellentmondásos karaktere az egyébként is gyomorszorító drámát alig elviselhetően feszültté teszi. 

Frissítés: A forgalmazó közben eltávolítatta a Youtube-os verziót, mert állítása szerint a filmjük illegálisan került fel a megosztóra. Alább megtalálható a film fizetős verziója. 

link Forrás

A Videotéka korábbi adásai: