Akkorát buliztak a hinduk Delhiben, hogy csütörtökre mérgezővé vált a levegő

Ekkora szmog maradt Delhiben a fény ünnepe után.Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto

Bár a hatóságok felhívásokban kérték a hívő hindukat, hogy kivételesen ne tűzijátékozzák tele a várost a diváli, vagyis a fények ünnepe örömére, a szerdai ünnepségek után csütörtökön a szó szoros értelmében fojtogató volt a levegő Delhiben. November 8-án reggel a város egy részén az egészségügyi határértéket 66-szorosan meghaladó finomporszennyezést mértek, írja a Guardian.

A várost csütörtökön sűrű füstköd borította, ami még a közlekedést is megbénította. A szennyezés mértéke akkora, hogy az orvosok szerint fejfájást és légzési nehézségeket okozhat csupán a létezés is a városban, hosszú távon pedig krónikus légúti betegséget, tüdőrákot és az értelmi képességek romlását is okozhatja.

A delhi bíróság tavaly a szennyezés várható mértéke miatt szimplán betiltotta a tűzijátékozást. Idén engedékenyebbnek bizonyult, két órányi tűzijátékozást engedélyezett. A delhiek, ahogy tavaly, úgy idén is magasról tettek a tiltásra, a Guardian jelentése szerint a város egyes kerületeiben még csütörtök reggel is hallatszottak pukkanások.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.