Szijjártó szerint a CEU csak politikai balhét akar (azzal, hogy Bécsbe menekül, miután a kormány tárgyalni sem akar a maradásáról)

Több 444 videó?
Szeretném

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a „Soros-egyetem” nem a megoldást keresi, hanem politikai balhét akar. Szijjártó Péter ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora levelet írt neki, és azt csütörtökön a sajtóhoz is eljuttatta. Szijjártó a közleményében azt írta: Ignatieff levele még nem érkezett meg hozzá, amikor azt a rektor a sajtónak kiadta, ez is azt mutatja, hogy a „Soros-egyetem” nem a megoldást keresi, hanem politikai balhét akar.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterFotó: Burger Zsolt / KKM / MTI

Michael Ignatieff a levélben azt írta, „a CEU tizennyolc hónapja keresi a megoldást arra, hogy Magyarországon maradhasson”, de Szijjártó kijelentései arra utalnak, hogy a kormány már meghozta a döntést az intézmény ügyében, ugyanis azt mondta, hogy a magyarországi működéshez az USA-ban is felsőoktatási tevékenységgel kell rendelkezni, és ezt „egyelőre mi, a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk”.

A KKM szerdán közleményben azt írta: az, ami a CEU-val kapcsolatban zajlik, „egy Soros-féle politikai blöff, egy befolyásolási kísérlet”. Minthogy az egyetem azért kénytelen Bécsbe költözni, mert a kormány nem hajlandó hagyni, hogy maradjon, kicsit olyan ez a vád, mint amikor Németh Szilárd felháborodott, hogy az alkotmánysértőnek tűnő CEU-ellenes törvény miatt az ellenzék együtt fordult az Alkotmánybírósághoz, ami aztán nem is akart dönteni az ügyben.