Putyin: Abszolút nyilvánvaló tény, hogy az ukránok provokáltak a Fekete-tengeren, hogy növeljék Porosenko támogatottságát

külföld
2018 november 28., 14:40
comments 83

Provokációt hajtott végre a kijevi vezetés a Fekete-tengeren az ukrán elnökválasztás küszöbén, hogy növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát – kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi-szoros közelében történt orosz-ukrán tengeri incidenst egy szerdai moszkvai beruházásösztönző tanácskozáson.

„Kis incidens (történt) a Fekete-tengeren, és hadiállapotot vezettek be. Ezt nyilvánvalóan az elnökválasztás küszöbén tették. Ez abszolút nyilvánvaló tény”

– mondta Putyin.

Azt mondta, Porosenko a március végén esedékes választás előtt az 5. helyen áll az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáján, és esélyes, hogy nem kerül be a második fordulóba, „ezért valamit tenni kell a helyzet kiélezése érdekében, és áthághatatlan akadályokat létrehozni a vetélytársainak, elsősorban az ellenzék köréből”.

„Ami a Fekete-tengeren történt incidenst illeti, az egy provokáció, nyilvánvalóan. Provokáció, amit a hivatalban lévő hatalom, gondolom a hivatalban lévő elnök szervezett meg a jövő év márciusi ukrajnai elnökválasztás küszöbén” – mondta.

Az orosz elnök szerint a vasárnapi konfliktus nem volt több határincidensnél. Emlékeztetett rá, hogy Ukrajnának sokkal komolyabb alapja lett volna bevezetni a hadiállapotot például 2014-ben, amikor „a Krím az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött (Moszkvában így nevezik a félsziget elcsatolását), vagy később, amikor fellángolt a konfliktus Ukrajna délkeleti részén”, és a kormányerők tankokat, nehéztüzérséget és légierőt vetettek be. „Akkor lényegében háború volt, és nem vezettek be semmilyen hadiállapotot” – mondta Putyin.

Felidézte, hogy szeptemberben ukrán katonai vízi járművek egy raja áthaladt a Kercsi-szoroson az Azovi-tengerbe. Akkor maradéktalanul minden megállapodást és az orosz határőrök követeléseit is végrehajtották, a vasárnapi incidensnél viszont az ukrán hajók nem válaszoltak a határőrszolgálat kéréseire – mondta.

Az orosz elnök szerint az ukrán fél magatartása ezúttal „az előre előkészített provokáció jegyeit viselte magán”, ami szerinte ürügyként szolgált a hadiállapot bevezetéséhez, és ennek semmi köze sem volt az Oroszország és Ukrajna közötti viszony rendezésére irányuló kísérletekhez.

„Ez a kiélezésre irányuló játék, ez egy országon belüli nem tiszta játék, aminek a célja a politikai ellenfelek elnyomása”

– mondta Putyin.

Az elnök szerint az orosz területi vizekre behatoló és a felszólításokra nem válaszoló ukrán hajóköteléket feltartóztató orosz határőrök katonai kötelességüket teljesítették, az országuk területi épségének védelmében. Azt mondta, az ukrán járművek olyan orosz területi vizekre hatoltak be, amik a Krím elcsatolása előtt is Oroszországhoz tartoztak. A Kercsi hídhoz közeledő határsértők akkor sem válaszoltak, amikor felajánlották a horgonyvetés és a révkalauz igénybe vételének lehetőségét, a „különleges műveletet” az ukrán biztonsági szolgálat munkatársai irányították – mondta Putyin.

Azt mondta, csodálkozik, hogy a jelenlegi ukrán vezetés milyen sikeres „az oroszellenes hangulat eladásában”, ami szerinte az egyetlen exportcikke, és hogy Kijev képes mindent megúszni. Szerinte az ukrán elittel szembeni engedékenység „nagyon rövidlátó politika”, ami „ellazítja” azt.

A Kijev politikája keltette „hab levonul, lecsökken, és az ukrán nép valamikor meghozza értékelését a jelenlegi vezetésről, ugyanúgy, ahogy a grúziai nép értékelte (Miheil) Szaakasvili (volt georgiai elnök) tevékenységét” – mondta.

Putyin szerint az orosz és az ukrán mindig is baráti és közeli nép marad az országaik viszonyában jelentkező jelenlegi nehézségek ellenére, és reméli, hogy a G20-csoport hétvégi argentínai csúcstalálkozóján módja lesz találkozni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal, hogy tárgyaljon vele az Oroszországgal szembeni kereskedelmi korlátozásokról. Trump kedden azt mondta: az amerikai nemzetbiztonsági tanács kercsi incidensről elkészítendő jelentése fényében dönt arról, találkozik-e Putyinnal. Putyin azt mondta, nyitott az USA-val való együttműködésre.

Vasárnap az orosz FSZB hajói megtámadtak három ukrán katonai hajót, két tüzérségi páncélost és egy vontatót a Kercsi-szorosnál, a konfliktus kiéleződéséről akkor részletesen is írtunk. Az oroszok le is tartóztattak ukrán matrózokat, közülük hárman az orosz tévének nyilatkoztak, de az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint a férfiakat erővel kényszerítették arra, hogy hazudjanak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.