Elkészült az ellenkultúra adatbázisa

Az oldal nyitóképén Krassó György és Háy ÁgnesFotó: hu.cultural-opposition.eu/

Az ellenzékiség kulturális öröksége mindannyiunké - írja az a nemzetközi kutatócsoport, amely közel száz ember három éves munkájával létrehozta a kulturális ellenállás és ellenkultúra adatbázisát, amely a COURAGE névre hallgat.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja vezetésével, többek között az Oxfordi Egyetem és tucatnyi másik ország kutatóinak részvételével zajló program egyik fő eredménye, hogy átláthatóan rendszerezte és 15 nyelven mindenki számára hozzáférhetővé tette 325 magán- és közgyűjtemény adatait. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kép és dokumentum elérhető egyetlen kattintással (legfeljebb szemelvények), de az is nagy dolog, hogy átfogó képet lehet alkotni a volt szocialista országok ellenállóiról fennmaradt emlékekről, és kapunk egy adatbázist a legfontosabb személyekről és eseményekről. A projekt egyik vezetője, Apor Péter történész szerint az immáron hozzáférhető egyéni életutak és a láthatóvá tett magángyűjtemények megváltoztathatják a korszakról élő, gyakran sematikus képet. 

Az uniós pénzből finanszírozott munkának része volt egy tanulmánykötet megírása is, illetve kidolgoztak szakpolitikai ajánlásokat is a különböző országok politikusainak. De 

középiskolás tananyag-javaslatokat 

is készítettek, amely az egyéni élettörténetek és képi segédanyagok segítségével a középiskolások  számára is érthetőbbé és átélhetőbbé teszik a korszakot. A sajtóközlemény idézi az interaktív oktatási rendszert fejlesztő kutatók vezetőjét, Scheibner Tamást, aki szerint „a nemzetközi szinten is innovatívnak számító egyetemi tananyag a legkülönfélébb forrástípusok hatékony kezelését teszi lehetővé, továbbá segít, hogy a diákok az álhírek világában forráskritikát tanuljanak és eljussanak a levéltárak izgalmas, de rejtett gyűjteményeihez.”

Az adatbázis böngészéséhez itt a háttérzene.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.