Elkészült az ellenkultúra adatbázisa

történelem
2018 december 01., 14:05
comments 25
Az oldal nyitóképén Krassó György és Háy Ágnes
photo_camera Az oldal nyitóképén Krassó György és Háy Ágnes Fotó: hu.cultural-opposition.eu/

Az ellenzékiség kulturális öröksége mindannyiunké - írja az a nemzetközi kutatócsoport, amely közel száz ember három éves munkájával létrehozta a kulturális ellenállás és ellenkultúra adatbázisát, amely a COURAGE névre hallgat.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja vezetésével, többek között az Oxfordi Egyetem és tucatnyi másik ország kutatóinak részvételével zajló program egyik fő eredménye, hogy átláthatóan rendszerezte és 15 nyelven mindenki számára hozzáférhetővé tette 325 magán- és közgyűjtemény adatait. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kép és dokumentum elérhető egyetlen kattintással (legfeljebb szemelvények), de az is nagy dolog, hogy átfogó képet lehet alkotni a volt szocialista országok ellenállóiról fennmaradt emlékekről, és kapunk egy adatbázist a legfontosabb személyekről és eseményekről. A projekt egyik vezetője, Apor Péter történész szerint az immáron hozzáférhető egyéni életutak és a láthatóvá tett magángyűjtemények megváltoztathatják a korszakról élő, gyakran sematikus képet. 

Az uniós pénzből finanszírozott munkának része volt egy tanulmánykötet megírása is, illetve kidolgoztak szakpolitikai ajánlásokat is a különböző országok politikusainak. De 

középiskolás tananyag-javaslatokat 

is készítettek, amely az egyéni élettörténetek és képi segédanyagok segítségével a középiskolások  számára is érthetőbbé és átélhetőbbé teszik a korszakot. A sajtóközlemény idézi az interaktív oktatási rendszert fejlesztő kutatók vezetőjét, Scheibner Tamást, aki szerint „a nemzetközi szinten is innovatívnak számító egyetemi tananyag a legkülönfélébb forrástípusok hatékony kezelését teszi lehetővé, továbbá segít, hogy a diákok az álhírek világában forráskritikát tanuljanak és eljussanak a levéltárak izgalmas, de rejtett gyűjteményeihez.”

Az adatbázis böngészéséhez itt a háttérzene.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.