Elkészült az ellenkultúra adatbázisa

Az oldal nyitóképén Krassó György és Háy ÁgnesFotó: hu.cultural-opposition.eu/

Az ellenzékiség kulturális öröksége mindannyiunké - írja az a nemzetközi kutatócsoport, amely közel száz ember három éves munkájával létrehozta a kulturális ellenállás és ellenkultúra adatbázisát, amely a COURAGE névre hallgat.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja vezetésével, többek között az Oxfordi Egyetem és tucatnyi másik ország kutatóinak részvételével zajló program egyik fő eredménye, hogy átláthatóan rendszerezte és 15 nyelven mindenki számára hozzáférhetővé tette 325 magán- és közgyűjtemény adatait. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kép és dokumentum elérhető egyetlen kattintással (legfeljebb szemelvények), de az is nagy dolog, hogy átfogó képet lehet alkotni a volt szocialista országok ellenállóiról fennmaradt emlékekről, és kapunk egy adatbázist a legfontosabb személyekről és eseményekről. A projekt egyik vezetője, Apor Péter történész szerint az immáron hozzáférhető egyéni életutak és a láthatóvá tett magángyűjtemények megváltoztathatják a korszakról élő, gyakran sematikus képet. 

Az uniós pénzből finanszírozott munkának része volt egy tanulmánykötet megírása is, illetve kidolgoztak szakpolitikai ajánlásokat is a különböző országok politikusainak. De 

középiskolás tananyag-javaslatokat 

is készítettek, amely az egyéni élettörténetek és képi segédanyagok segítségével a középiskolások  számára is érthetőbbé és átélhetőbbé teszik a korszakot. A sajtóközlemény idézi az interaktív oktatási rendszert fejlesztő kutatók vezetőjét, Scheibner Tamást, aki szerint „a nemzetközi szinten is innovatívnak számító egyetemi tananyag a legkülönfélébb forrástípusok hatékony kezelését teszi lehetővé, továbbá segít, hogy a diákok az álhírek világában forráskritikát tanuljanak és eljussanak a levéltárak izgalmas, de rejtett gyűjteményeihez.”

Az adatbázis böngészéséhez itt a háttérzene.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.