Egy kevéssé ismert évforduló: 75 éve a Luftwaffe lebombázta Barit

Történelem
2018 december 02., 06:10
comments 73

December 2. van, épp ma 75 éve, hogy a Luftwaffe lebombázta az olaszországi Bari kikötőjét, és felrobbantotta ott többek közt az SS John Harvey nevű amerikai szállítóhajót, amin bizony nem más volt, mint mustárgáz.

De minden rosszban van valami jó: később orvosok rájöttek, hogy akik túlélték a kikötő bombázását, azok vérében csökkent a fehérvérsejtszám. A leukémia és a Hodgkin-limfóma nevű daganatos betegségek ellen harcoló orvosok éppen olyan szereket kerestek, amikkel csökkenthető a szervezet vérképzése, elsősorban a fehérvérsejtek száma, ugyanis akik ilyen betegségekben szenvednek, azokban éppen a fehérvérsejtekből lesz nagyon sok.

A II. világháború idején Bari bombázásán kívül zajlottak rendes, a mustárgáz gyógyászati kezelésére vonatkozó kísérletek is az Egyesült Államokban, de az igazi áttörést az hozta, mikor ezek és a Bariban felvett adatok összetalálkoztak. Ez pedig hozzájárult az első kemoterápiás készítmény megalkotásához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.