A tüntetők megpróbálták benyomni a rendőrsorfalat, előkerült a könnygáz az MTVA székházánál

POLITIKA
2018 december 16., 19:31
comments 2334
  • Vasárnap a túlóratörvény elleni eddigi legnagyobb tüntetés zajlott Budapesten, a hivatalos tüntetés lezárása után több ezren vonultak át, javarészt gyalog, az MTVA székházához Óbudára.
  • A több kilométeres séta után este fél kilencre ért át a tömeg nagy része.
  • Kilenckor parlamenti képviselők mentek be az épületbe, hogy beolvastassák követeléseiket. De lepattantak a biztonsági szolgálatról, ami a belső szabályzatra hivatkozva megtagadta beléptetésüket, egyben azt állította, hogy a képviselők közérdekű üzem megzavarásával bűncselekményt követnek el.
  • A politikusok azóta az összes ellenzéki képviselőt felszólították, hogy jöjjenek az MTVA székházába, és terveik szerint addig maradni fognak, amíg nem olvassák be a követeléseiket. 
  • A rendőrök sokáig kifejezetten visszafogottak voltak, ám amikor éjjel fél tizenegy körül a tüntetők egymás után három rohamot is indítottak a soraik ellen, végül bevetették a könnygázt. 
  • Ezután már nem volt komolyabb roham, a székházból kijövő ellenzéki politikusok is erőszakmentes tiltakozást kértek a tüntetőktől, és a tömeg idővel fogyatkozni kezdett. 
  • A politikusok éjfél után elmondták, hogy beolvashatták egy kamerába a követeléseiket, és maradnak reggelig az épületben, hogy kiderüljön, valóban leadják-e. 

Vasárnap este patthelyzet alakult ki az MTVA székházában, ahova a tüntetőkkel tartó parlamenti képviselőket képviselői igazolványukkal ugyan beengedték, de aztán az aulában feltartóztatták. A biztonsági szolgálat vezetője arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a közmédia közérdekű üzem, aminek a megzavarása bűncselekmény, majd megkérte őket, hogy távozzanak. A képviselők ezt nehezményezték, arról beszéltek, hogy 2006-ban is azért ostromolták meg a székházat a tüntetők, mert nem akarták beolvasni a követeléseiket. A biztonsági szolgálat vezetője viszont csak a belső szabályzatra hivatkozva azt ismételgette, hogy hagyják el az épületet. A képviselők hiába kérték, hogy adják át nekik a belső szabályzatot, amire hivatkoznak.

link Forrás

Miközben a képviselők odabenn hiába próbálták elérni, hogy egy szerkesztő szóba álljon velük, odakinn egyre feszültebb lett a helyzet, a tüntetők fél 11 felé többször is nekirugaszkodtak a rendőrsorfalnak, mire válaszul egy ponton a rendőrök a könnygázhoz nyúltak. Vadai Ágnes és Kunhalmi Ágnes többször is kijött nyugtatni az embereket. Szél Bernadett pedig felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy mind jöjjenek el az MTVA székházába. Hadházy Ákos arról beszélt, hogy addig nem fog hazamenni, míg be nem olvassák a tüntetők ötpontos petícióját.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

00:24 Hadházy az épület beszél arról, hogy odabenn kaptak egy kamerát, abba felolvasták a petíciót. Most itt maradnak éjszakára, megnézik, hogy beadják-e adásba, ha pedig nem adják be, akkor reggel bemennek az élő műsorba. Hadházy beszélt arról is, hogy amikor a hét elején tüntetett itt, akkor is felvette az MTVA egy kamerával a követeléseit, de aztán sosem adták adásba, helyette egy lejáratóanyagot sugároztak róla és családjáról. 

00:19 Szél Bernadett ismét bejelentkezett az épületből Facebookon. Mint elmondta, felháborítónak találják, hogy ellenzéki képviselők öt követelését nem lehet beolvasni a magyar adófizetők pénzéből fenntartott közmédiában, és addig maradni fognak, amíg ezt el nem érik valahogy. 

00:15 A téren forró teát és forraltbort osztogatnak pár az ott maradt tüntetőknek. Többen skandálják, hogy nem mennek haza, de valójában a legtöbben már hazamentek, a székház előtt 300 ember maradhatott nagyjából. 

23:50 Most már látványosan vége a tüntetésnek, folyamatosan fogyatkoznak az emberek, kisebb csoportok skandálnak még a téren. 

23:26 Az épületből most a jobbikos Stummer János jött ki, és bejelentette, hogy benyomta odabenn a tűzjelzőt, ezért hamarosan ki kell üríteni az épületet. Az elmúlt egy órában negyedére zsugorodott a tömeg, és vannak, akik a -7 fokban nekiálltak szemetet szedni. Tudósítóink szerint most már több a rendőr, mint a tüntető. 

A követelések, amiket beolvasnának az ellenzéki politikusok
photo_camera A követelések, amiket beolvasnának az ellenzéki politikusok Fotó: Hadházy Ákos Facebook

23:06 A könnygáz bevetése után lenyugodott a tömeg, megszűntek a nekirugaszkodások a rendőrsorfalnak, ezután pedig az épületből kijövő politikusok is mind békés, erőszakmentes tiltakozásra kérték a jelenlévőlet. Helyszíni tudósítóink szerint még mindig 1-2 ezer ember lehet a székháznál, de folyamatosan szivárognak haza az emberek.  

22:56: Vadai Ágnes és Hadházy Ákos jöttek ki, és arra kérték a tüntetőket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, békésen tiltakozzanak és ne dobálják a rendőröket sem. Szél Bernadett is beszélt az utcán lévőkhöz, azt beszélte, hogy mindannyiuk érdeke, hogy ne folyjon vér. Nem sikerült megafont keríteni a képviselőknek, így a politikusok szavait a körülötte állók kiabálják tovább. 

link Forrás

22:12: Két parlamenti képviselő, Kunhalmi Ágnes és Vadai Ágnes kijöttek a tévészékházból. Vadai tájékoztatta a tüntetőket, hogy tárgyalnak a tévé vezetőivel. Nyugalomra intette a tüntetőket. Kunhalmi is ezt kérte. "Kérünk benneteket, hogy erőt mutassatok, de erőszakot ne". Aztán Vadai vette vissza a megafont, és megismételte, hogy ne legyen erőszak.

22:30: Az utca egyik végében álló tudósítónk szerint ott már harmadszor hangzott el a rendőrségi felszólítás arról, hogy oszoljanak a tüntetők. Vagyis a szabályok szerint ott már oszlathatnának is. A felszólítást a székház bejáratával szemközti tudósítónk egyáltalán nem hallotta, ahogy az ott álló tüntetők sem.

Az elmúlt percek játéka: a tüntetők 40-től visszaszámolnak, majd nekimennek a rendőrsorfalnak. Ilyenkor valaki rendre a földre kerül, ezért egyből azt is kiabálják, hogy vissza. Eddig kétszer történt ez, mindkét esetben sikerült felsegíteni a földre zuhantat. A rendőrök hidegvérrel kezelik a helyzetet, egyszer se került elő könnygáz, pedig az első alkalommal még római gyertyát is hajítottak rájuk.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

22:40: Csak mondanom kellett, és már könnygázaztak is. A harmadik rohamot fogták meg könnygázzal a rendőrök, ezzel komoly zavart is okoztak a tüntetők között, egyben fel is korbácsolták a hangulatot.

Patthelyzet a székház előtt

Lökdösődés a tüntetők és a rendőrök között a köztévé székházánál a Kunigunda utcában, 2018. december 16-án.
photo_camera Lökdösődés a tüntetők és a rendőrök között a köztévé székházánál a Kunigunda utcában, 2018. december 16-án. Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

21:23: Egyre feszültebb a helyzet a tévészékháznál, így most kezdjük az aktuális hírekkel, az előzményekről a közcím alatt tájékozódhatnak. Az elmúlt percekben robbant már petárda, ami után a rendőrök felszólították a tömeget, hogy oszoljon fel, mert ez jogsértés. A vonulást vezető momentumosok nyugtatták a tömeget, közben az ellenzéki parlamenti képviselők bejutottak a tévészékházba. A céljuk, hogy felolvastassák ötpontos követelésüket.

Tüntetés a Kunigunda utcában, az MTVA székházánál.
photo_camera Tüntetés a Kunigunda utcában, az MTVA székházánál. Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

A tüntetés első soraiban állók igyekeznek a hátrébb lévőket is fékezni. Többen inkább a rendőröknek háttal, a társaik felé fordulva állnak, de így is egyre feszültebb a helyzet. Ezen oldott valamennyit a legújabb skandálás: "utálom a nagyhasút, üsse el a kisvasút".

21:37: A rendőrök visszafogottabban reagálnak most, mint az elmúlt napokban. A tüntetők nyomakodására se nyúlnak a könnygázhoz. Ez jobb módszernek tűnik, mert így a tüntetők is visszafogják magukat. Most egy negyedórányi feszültség után éppen lecsillapodtak a kedélyek, csak skandálás van, nyomakodás, dobálás nincs.

link Forrás

21:43: Most kapták a hírt a tüntetők, hogy az M1 nem fogja beolvasni követeléseiket, amiket a parlamenti képviselők vittek be az épületbe. Ők most azt üzenték ki a tüntetőknek, hogy maradjanak. "Nem megyünk haza" - skandálták erre válaszul, majd elénekelték a 2016-os EB magyar szurkolói himnuszát: "az éjjel soha nem érhet véget".

Több ezren skandálták, hogy hazudik a tévé

Megérkeztek a tiltakozók az MTVA Kunigunda utcai székházához. A tiltakozók a túlóratörvény elleni vasárnapi tüntetés lezárása után indultak el az Alkotmány utcából a Margit hídon át a közmédia központjához.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

Update 20:35: Miközben már viszonylag sok tüntető elérte a tévészékházat, a gyalog vonulók java még csak a Flórián téren jár, kilométerekkel arrébb. A Kunigunda utcában tartózkodó tudósítónk szerint újra és újra egy-egy nagyobb csoport érkezik, valószínűleg úgy, ahogy a buszok és a hévek érkeznek a belváros felől.

Update 20:44: Helyszíni tudósítóink szerint már a Kunigunda utcában is több ezren vannak a tüntetők, pedig még mindig tart a vonulás is. Igaz, már a vonulók is a közelben járnak. "A rendőrök felvették a sisakot és lehajtották a plexit" - jelentette tudósítónk az első sorokból.

Rendőrök az MTVA Kunigunda utcai székházánál. Több ezren skandálták vasárnap, hogy "hazudik a tévé".
photo_camera Rendőrök az MTVA Kunigunda utcai székházánál. Több ezren skandálják most, hog "hazudik a tévé". Fotó: 444.hu

Update 20:58: "Egy Nordica sízokniban és egy Northface bakancsban is fáznak a lábujjaim" - írja a dermesztő hidegről tudósítónk a Kunigunda utcából. A fagy nem riasztotta el a tüntetőket, beszámolója szerint most érkezett egy hatalmas csoport, akiket a már ott lévők lelkes szerbusztokozással köszöntöttek.

És valóban, a molinóval az élükön megérkeztek a Kossuth térről gyalog vonulók is. "Hazudik a tévé" - skandálják.

Fekete-Győr András mondott beszédet. Azzal kezdett, hogy a közmédiát direkt rakták ilyen messze a városközponttól, hogy ne lehessen könnyen megközelíteni. "Mégis itt vagyunk" - mondta, majd azt, hogy "most is hazudnak rólunk". Ő vonult, így nem tudhatja, hogy az M1 híradójában eddig egy szó sem esett arról, hogy az épület előtt tüntetés zajlik.

Update 9:07: Most már az M1 nézői is értesülhettek róla, hogy a székházuk előtt tüntettek.

Update 21:13: A momentumosok szerették volna, ha a tévében beolvassák követeléseiket. Öt pontban foglalták össze, hogy mit akarnak:

  • A túlóratörvény azonnali visszavonását;
  • a rendőri túlórák csökkentését;
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének visszaállítását;
  • a csatlakozást az európai ügyészséghez;
  • a közmédia függetlenségét.

Hadházy Ákos független képviselő át is jutott a rendőrkordonon, de azt nem látni, hogy meddig. Közben repültek az első tárgyak a rendőrök felé, amire a többség azonnal skandálni kezdte, hogy "ne dobáld a rendőrt", illetve, hogy "a rendőrök velünk vannak".

Update 21:19: A parlamenti képviselők bejutottak a tévészékházba. Az épületből Szél Bernadett élőben jelentkezett a Facebookon. Bejelentkezésében az épület biztosítását irányító illetékes arról beszélt, hogy "senki sem akar 2006-ot". Valószínűleg arra utalt, hogy 2006-ban a szocialista kormány távozását követelő tüntetők megostromolták és elfoglalták a köztévé székházát, ami akkor még a Szabadság téren, a belvárosban volt.

link Forrás

A Hősök teréről a Kossuth téren át tartott az út a tévészékházig

Vasárnap délután háromkor a Hősök terén kezdődött tüntetés a túlóratörvény ellen. A tiltakozók innen rendőri biztosítás mellett, előre bejelentett útvonalon az Oktogon és a Nyugati tér érintésével vonultak át az Alkotmány utcához, ahol minden ellenzéki párt egy-egy politikusnője is felszólalt, és felolvasták Beer Miklós püspök a tüntetőknek írt levelét is.

Az esemény legerősebb pillanata Donáth Anna felszólalása volt. A Momentum alelnökét csütörtökön előállították a Parlamentnél, mert begyújtott egy füstgyertyát. Donáth most a színpadon tette ugyanezt, jelére a tömegben is több füstgyertya gyulladt.

A tüntetés végig békés maradt, egyetlen kisebb konfliktus volt csupán, de a rendőrök gyorsan kiemelték a rendbontót, amit a tömeg meg is ünnepelt. Negyed hétre már véget is ért a program, a szervezők bejelentették, hogy véget ért a tüntetés. Azt kérték a résztvevőktől, hogy mindenki őrizze meg a békéjét, majd arról kezdtek beszélni, hogy a közmédia milyen jelzőkkel illette a tüntetőket.

Ez aligha volt véletlen. Bár hivatalosan nem volt róla szó, a tömegben gyorsan terjedt, hogy a Kunigunda utcához kell vonulni. A Margit híd pesti hídfőjéhez indultak, majd innen a Momentum vezetésével elindultak Budára.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

A tömeg java gyalog vonult, a leleményesebbek, és például a Jobbik szervezetten vonuló tüntetői tömegközlekedéssel érkeztek az úgy másfél óra sétányira lévő Kunigunda utcához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.