Orbán elvette a teniszközpontot a szövetség fideszes elnökétől, új idők jöhetnek a magyar teniszsportban

sport
2018 december 19., 15:27
comments 145
Markovits László
photo_camera Markovits László Fotó: Picasa / Vasas Kubala Akadémia

A Vasas az egyesület honlapján jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a klub elnökét, Markovits Lászlót bízta meg az új budapesti teniszközpont előkészítői munkálataival. A bejelentést elsőként az Index vette észre

Markovits munkáját kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosként Fürjes Balázs, szakmai oldalról Temesvári Andrea, Taróczy Balázs, valamint Fucsovics Márton jelenlegi edzője, Sávolt Attila segíti. 

A rendelet szerint olyan a kormány olyan teniszközpontot tervez, ami ATP World Tour, az ATP Challenger Tour, a WTA és az ITF Pro Circuit tenisztornák megrendezésére, továbbá  hazai és nemzetközi utánpótlás versenyek, illetve országos bajnokságok rendezésére is alkalmas kell legyen. 

A hírben az az igazán érdekes, hogy Orbán ezzel elvette a teniszélet legfontosabb ügyét a szövetség fideszes országgyűlési képviselő elnökétől, Szűcs Lajostól. Pedig a központ tervét még Szűcs prezentálta februárban, és akkor a kormányfő neki mondott igent. A projekt 10 milliárd forintból valósul meg. 

Szûcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke (b), Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár (k) és Kovács Ferenc polgármester (j) a Marso Tenisz Centrum avatásán 2018. március 1-jén
photo_camera Szûcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke (b), Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár (k) és Kovács Ferenc polgármester (j) a Marso Tenisz Centrum avatásán 2018. március 1-jén Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Mindez valószínűleg összefügg azzal, hogy október végén a főügyészség nyomozást indított a teniszszövetség ellen hűtlen kezelés gyanújával.  

A teniszszövetség költségvetése nőtt talán a legdrasztikusabb módon az elmúlt nyolc év során: 2011-ben alig több mint 38 milliós büdzsét biztosított számukra az állam, tavaly már 2,8 milliárdot. 

Szeptemberben már a Pénzügyminisztériumnak szemet szúrt, micsoda őrült pénzeket emésztenek fel a nemzetközi tornákra felhúzott ideiglenes arénák. Csak az elmúlt két évben három ilyen stadiont építettek fel, majd szedtek szét - 1,7 milliárd forint értékben. 

A pazarlás és egyéb ügyek háborús állapotok alakultak ki a hazai teniszéletben a legértékesebb játékosok stábjai és a szövetség között. Erről szeptember elején a 444-en is részletesen írtunk.

Markovits maga is mérföldkőnek látja a miniszterelnöki döntést. A Sportnak a rendelet megjelenése után azt nyilatkozta: „...köze lehet ahhoz is, hogy a Magyar Teniszszövetség által jelenleg képviselt irányhoz képest igény van egy koncepcióváltásra. Éppen ezért ez a beruházás szimbolikusan egy új korszak kezdetét is jelentheti a magyar teniszsportban”. 

Az új teniszközpont helyszínéről még nem döntöttek, az opciók között a Csepel-sziget és a Hajógyári-sziget is szerepel. 

Kiegészítés: cikkünk megjelenése után a teniszszövetséget képviselő Goodwill Communications rövid kommentárt juttatott el a 444-hez. Azt írják, az MTSZ üdvözöl minden kormányzati döntést, ami jó a magyar tenisznek.

„Ahogyan a korábbiakban is az MTSZ szakmai álláspontja képezte a létesítendő teniszközpont előkészítésének alapját, úgy a továbbiakban is folytatja a hazai teniszsport fejlesztésével kapcsolatos szakmai  egyeztetéseket az MTSZ az EMMI sportért felelős államtitkárával, Szabó Tündével, valamint Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztossal” - írják, azzal együtt, hogy „az MTSZ szerint előbbi mellett a magyar tenisz felvirágoztatása szempontjából továbbra is kulcsfontosságú a hazai teniszklubok munkájának segítése, a sportág utánpótlás-fejlesztése”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.