Videotéka: A fene egye meg, nekem nem lehet, ő meg elveteti?

videotéka
2018 december 26., 18:17

Almási Tamás 2001-ben bemutatott Sejtjeink című dokumentumfilmje nálam ott van elől a 20 valaha készült legjobb magyar film listáján. A történet három pár gyerekért folytatott keserves küzdelmét mutatja be. Almási két és fél éven át követte a párok útját a kilencvenes évek lombikprogramjában.

Már maga a beavatkozás folyamata is elképesztően izgalmas dráma. A felszínen olyan kérdések merülnek fel, hogy összejön-e a pénz a mesterséges megtermékenyítésre, eladják-e a videomagnót, hogy ki tudjanak fizetni egy újabb injekciót. Sikerül-e stresszes szituációban, időre leadni a spermát? Összejön-e a beültetés, megtapadnak-e a petesejtek? 

Lebilincselően érdekes a film ismeretterjesztő rétege is, amiben a szemünk láttára egy tű hegyével leütik a kiválasztott, izgő-mozgó spermiumot, felszívják, majd belövik egy átszúrt petesejt belsejébe. De a mélyén ennél sokkal többről szól a Sejtjeink. 

Olyan kérdéseket feszeget, hogy mi is a házasság, vagy a páros élet célja. Miért köti össze két ember az életét? Van-e értelme az életnek, ha nincs gyereked? Bűn-e, betegség-e, szégyen-e a meddőség? Ha bűn, akkor kinek a bűne, a férfié vagy a nőé? Meddig szabad elmenni a gyerekért folytatott küzdelemben? Érdemes-e feláldozni a szerelmet a születő gyerekért? És végül, hogy szembe szállhatunk-e a természettel, szabad-e a teremtő szerepébe bújni? Játszhat-e Istent az ember?   

A Sejtjeinket Oscar-díjra is jelöltek, magyar dokumentumfilm, 2002, 1 óra 30 perc, rendező: Almási Tamás, operatőr: Almási Tamás

link Forrás

A Videotéka korábbi adásai:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.