A napelemek csökkenthetnék a légszennyezést, ha a légszennyezés nem takarná el előlük a napot

ÉLET
2018 december 27., 18:37
comments 89
Peking nappal.
photo_camera Peking nappal. Fotó: Yang Haodong/Imaginechina/AFP

Kínában, ahol a légszennyezettség néha teljes városokat borít nappal is sötétben, tudják, hogy a napenergia az egyik leghatékonyabb módszer az ismert világunkat fenyegető levegőszennyezés mérséklésére. Ez elmúlt években rekordszámban építettek naperőműveket, amik idővel leválthatják a légszennyező erőműveket. Csakhogy egy friss kutatás szerint Kínában akkora a légszennyezés, hogy az jelentősen csökkenti ezeknek a napkollektoroknak a hatékonyságát. Végül is logikus: ha a szmog kitakarja a napot, a napkollektorok se kapnak elég fényt.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói a PLOS One-ban megjelent tanulmányukban először számszerűsítették, hogy mekkora veszteségeket okoz a napenergia-szektornak a légszennyezettség. Számításaik szerint ha Kínában teljesen lenulláznák a fosszilis üzemanyagokat használó erőművek kibocsátását, a már meglévő napkollektorok évi 160 terawattal, évi 7-10 milliárd (!) dollárnyival termelhetnének több áramot.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy ha Kína a lehető legambiciózusabb szennyezéscsökkentő terveket is végrehajtaná, és a kieső energiát napelemekkel helyettesítené, az 50-70 milliárd dollárba kerülne - vagyis viszonylag rövid távon megtérülhetne a befektetés.

Ehelyett jelenleg inkább az az ördögi kör fenyeget, amit a címben is felvetettünk. A légszennyezés jelentősen csökkenti a napkollektorok hatékonyságát, ezáltal a gazdaságosságukat is, ami viszont elrettentheti a szektorba befektetőket. Az sem ad okot az optimizmusra, hogy bár Kínában valóban őrült tempóban bővítik a kapacitásokat, a fosszilis üzemanyagok használata nemhogy csökkent volna, de még nőtt is 2017-hez képest.

A probléma amúgy nem Kína-specifikus, Indiában ugyanígy küzdenek a jelenséggel, de például az idei év kaliforniai erdőtüzei is komoly hatással voltak a napenergia gazdaságosságára. Az erdőtüzek füstfelhői még a tüzektől több száz kilométerre is csökkentették a napkollektorok hatékonyságát.

Ian Marius Peters, az MIT kutatója szerint amilyen ördögi kör az, hogy a légszennyezés rontja a napkollektorok hatékonyságát, ugyanilyen könnyedén fordulhat át pozitív visszacsatolásba a jelenség. Vagyis minél inkább átállunk napenergiára, annál nagyobb az esély rá, hogy a légszennyezettség csökkenése növeli ezeknek az erőműveknek a hatékonyságát. (Via Popsci)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.