Megbüntette Kövér László az Orbán Flórákat összekeverő Demeter Mártát

2019 január 5., szombat 8:31
260

A házelnök nem hagyta következmények nélkül, hogy Demeter Márta, az LMP képviselője októberben azzal a kérdéssel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, hogy miért a honvédség A319-es Airbusával utaztatták haza Ciprusról Orbán Viktor miniszterelnök lányát, Orbán Flórát. Mint a későbbi cáfolatból kiderült, a gépen utazó Orbán Flóra nem a kormányfő, hanem egy Cipruson szolgáló magyar katona kislánya volt. 

Kövér László az ügy miatt visszavonta Demeter Márta NATO parlamenti közgyűlési tagságát. Mint a Magyar idők írja, Kövér László házelnök az országgyűlési törvényben, valamint a NATO parlamenti közgyűlés alapszabályában rögzített jogkörével élve tette meg mindezt.

A visszahívást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, illetve annak kormánypárti többsége kezdeményezte. Ennek a bizottságnak az alelnöke Demeter Márta, aki természetesen nem támogatta a javaslatot.  

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azzal indokolta a kezdeményezésüket, hogy Demeter "nem nyilvános katonai adat nyilvánosságra hozatalával" átlépett egy "vörös vonalat", és ez "nem maradhat következmények nélkül".

A NATO parlamenti közgyűlésébe Magyarország hét képviselőt delegál, négy kormánypártit és három ellenzékit. A Demeter Mártát innen visszahívó Kövér felkérte Keresztes ­László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét, hogy jelöljön a frakcióból új tagot a NATO parlamenti közgyűlésébe.

Kövér az ügy miatt még októberben kezdeményezte Demeter Márta új átvilágítását is az Alkotmányvédelmi Hivatalnál. Annak a vizsgálatnak a tétje, hogy Demeter Márta maradhat-e a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt