Elképesztő ígéretekkel vágtak bele az előválasztási kampányba a baloldali főpolgármester-jelöltek

Tbg
Budapest
2019 január 20., 17:45

Előválasztási vitát tartott a budapesti baloldal két főpolgármester-jelöltje vasárnap Budapesten. Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért, Horváth Csaba az MSZP színeiben állt fel, hogy szakmai vitában mérjék össze erejüket. 

  • A fővárosi veterán, Horváth Csaba ezúttal sem fukarkodott a hangzatos ötletekkel, Karácsony sokkal óvatosabb volt az ígérgetéssel.
  • Ölre viszont nem mentek, láthatóan tartottak attól, hogy túl nagy vita legyen köztük.
  • Ezért csak a szemöldökök mozogtak nagy intenzitással.
  • Politikailag látható különbség volt, hogy Horváth kifejezetten Orbán Viktor és a Fidesz ellen építené fel harcias, ellenzéki politikáját, Karácsony óvatosabban fogalmazott, ő inkább egy összbudapesti politikában gondolkodik. 
  • Karácsony sem fukarkodott a nagy szavakkal, még a Fidesztől is lesett el retorikai fordulatot.
  • Mindketten hangsúlyozták a zöld megoldásokat, de Horváth érezhetően jobban tartott az autósok haragjától, mint Karácsony. Horváth inkább a nyugdíjasoknak politizált, Karácsony a fiatalabbnak.
  • Horváth beszólt Puzsérnak és Vitézynek is.
  • Az oktatás és az egészségügy témáira már nem jutott idő.
  • A vitát itt lehet megnézni.
  • A baloldali előválasztási küzdelem menetrendjéről itt lehet tájékozódni, online majd februárban lehet szavazni a jelöltekről.
  • A vasárnapi vitát újabbak követik még januárban és februárban.

Horváth Csaba már bevezető beszédének első mondatával igyekezett eldönteni a küzdelmet, Dugonics Tituszként vetette magát és Karácsonyt is magával a mélybe: 

„Ha megnyerem a választást, akkor Gergellyel együtt szeretnék dolgozni Budapest jövőjéért. ”

Orbán kilenc éve indított háborút Budapest ellen, Tarlós mindenben kiszolgálta, folytatta, és hozzátette, a Szabad Budapestet Most program arról szól, hogy a főváros visszaszerezze anyagi függetlenségét.

Horváth: Visszaveszek minden 10 forintból egyet!

Horváth elmondta, párttisztséget sem vállalva foglalkozott Budapesttel az elmúlt 10 évben. Az MSZP EP-listáján sem lesz rajta, "csak és kizárólag Budapest érdekel." Programja szerinte nem ötlethalmaz, hanem rendszerszintű megoldásokat kínál az alapoktól kezdve. Programja nem ígérget (!) és nem trollok és amatőrök elképzeléseit tartalmazza. (Ez nyilvánvaló kiszólás volt Puzsér Róbertnek, aki szintén indul a posztért, de nem vesz részt a baloldali előválasztási küzdelemben.)

link Forrás

Napi 20 milliárd megy Budapesttől az állam kasszájába, mondta, ezért szerinte minden 10 befizetett forintból egy forintnak itt kéne maradnia, mert „a főváros nem fejőstehén”. Szerinte Budapestnek nem stadionokra, magánpalotákra vagy egy elpusztított Városligetre van szüksége! Majd felsorolt néhány akutalitást is, ami ellen küzdene, mint a Nagy Imre-szobor költöztetése, a CEU elüldözése, a kórházak államosítása és a túlóratörvény.

Karácsony: Budapest nem Orbán Viktor terepasztala

Karácsony nem csapott azonnal a lecsóba, hanem személyes történettel kezdett. Nem Budapesten született, „nem beleszületett, hanem beleszeretett a városba”. Kis faluban nőtt föl, ahol jó volt a levegő, sok volt a zöld. Akkor lett szerelmes a városba, amikor egyetemistaként először ment végig a 2-es villamossal a Duna partján.

Ahogy nem budapestinek született, úgy politikusnak sem, de kilenc éve úgy érezte, nem tűrheti tovább azt, hogy a politika szolgálat helyett uralkodássá válik. Ő Budapestet szeretné szolgálni, ezért is választotta kétszer a zuglói polgármesteri címet a képviselői helyett.

"Budapest nem a Fideszé, nem Orbán Viktor terepasztala. Nem az ingatlanbefektetőké, akiknek érdekei előbbre valók, és nem az autóké, amelyből már elképesztően sok van a városban. Azoké a kismamáké, akik cipelik a babakocsit, mert nem akadálymentes a metró."

Karácsony szerint Budapest száz éve sok mindenben első volt (első kisföldalatti, első közpark, azaz a Városliget), de mára sereghajtóvá vált, főként az élhetőséget illetően. A politikus úgy látja, ő az egyetlen főpolgármester-jelölt, aki meg tud küzdeni a Fidesz jelöltjével. 

"A tények makacs dolgok, és én azt látom az adatokból, hogy én vagyok az a jelölt, aki ezt a sokszínű változást akaró tömeget meg tudja mozgatni, én lehetek az, aki meg tud küzdeni mindannyiunkért."

Karácsony végül jelszavával zárt: 

„Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!”

A bevezető után tematikus blokkokban vitatkoztak a jelöltek.

A főváros és kormány viszonyáról

Horváth Csaba: a NER-t csak erővel lehet legyőzni, mert az erőből ért: ez látszik az internetadó elleni tüntetésből, a vasárnapi boltzár visszavonásából, a római mobilgát mögüli kihátrálásból, az olimpiai népszavazásból.

Arra a kérdésre, hogyan szerez vissza 10 forintonként egyet a kormánytól, hiszen ez Tarlósnak sem sikerült, Horváth azt válaszolta, rendkívül széles az eszköztára, de végső esetben egyszerűen „nem fogjuk odaadni”.

Karácsony felidézte azt a pillanatot, amikor Orbán és Tarlós buszoztak, és Orbán meglepődött, hogy lassú a busz. Tarlós köpni-nyelni nem tudott, igaz, nem is használja a tömegközlekedést. Karácsony szerint ez ékes példája annak, hogy a fővárost hogyan alázza meg a kormány.

Karácsony szerint ezt a gyakorlatot csak a budapestiek tudják megakasztani, és megmutatni Orbánnak, hogy nem lehet átlépni a fejük felett. Karácsony ezért nem az ellenzék, hanem a budapestiek főpolgármesterjelöltje szeretne lenni. A Párbeszéd politikusa tulajdonképpen konzultációt hirdetett meg ezek után: Karácsonynak programja sincs, mert azt szeretné, ha be tudná vonni a budapestieket a programalkotásba. Erre októberig kerülhet sor.

De Karácsony nemcsak a konzultációval igyekezett a Fidesz gyakorlatából ötleteket ellesni, hanem szóhasználatával is: 

„A magyar embereket meg kell védeni a légszennyezettségtől, meg kell védeni a klímaváltozás káros következményeitől!"

Tudnak-e ellenszélben dolgozni?

Ekkor a moderátor jó ritmusérzékkel feltette a kérdést, hogyan fogják meggyőzni azokat, akik nem akarnak ugyan a Fideszre szavazni, de attól tartanak, hogy egy ellenzéki főpolgármestert teljesen gúzsba kötne a kormány, vagyis képtelen lenne ellátni hivatalát, ezért inkább mégis a Fideszt választanák.

Horváth Csaba szerint ez a probléma azért nem merül fel, mert a kerületekben is többségben lesz az ellenzék, így pedig nem lehet majd átgyalogolni a fővároson, mint eddig.

A NER-rel nincs alku! - jelentette ki, és megígérte, nem lesz fideszes polgármester-helyettese, ahogy nem fog fideszes vagy Fidesz-közeli NER-lovagokat kinevezni a közművek, közcégek élére - ezzel Vitézy Dávidnak szúrt oda. 

Karácsony nem volt ilyen harcias. Arra emlékeztetett, hogy Zuglót képes ellenszélben is irányítani, és nem lett Zuglóból Esztergom, ahol az ellenzéki polgármester munkáját a fideszes képviselőtestület teljesen ellehetetlenítette.

Karácsony szerint zuglói győzelme - amikor más pártok hívei is átszavaztak rá - szól mellette, majd elmondta, neki szüksége van minden párt támogatására, hiszen az MSZP szolidaritása, az LMP zöld programja, a Jobbik nemzeti elkötelezettsége is kell a város irányításához.

A tömegközlekedésről - Horváth elektromos buszokat ígért be

Horváth Csaba szómágiával kezdte, szerinte van különbség a közösségi közlekedés és a tömegközlekedés között. Ő előbbit szeretné, azaz kényelmes, komfortos, légkondicionált, fűtött körülményeket. 

Majd - mint a váratlan fordulatok mestere (ingyenes BKV, befedett Városliget) - elkezdte ostorozni a BKV-t, amelyet a főváros legkörnyezetszennyezőbb vállalatának nevezett: „Minden évben kétezer budapesti meghal a rossz levegő miatt. Nekem ez a legfontosabb, hogy ez a környezetvédelmi terhelés megszűnjön.” Nem kellett sokáig várni, le is dobott egy elég meredeknek tűnő ígéretet: 

„Minden járművet le kell cserélni elektromos meghajtásúra!”

És ha ez nem lett volna elég, minden évben százezer négyzetméternyi parkot fog építeni, felújítani a kerületekkel együtt.

Karácsony az összes metrót meghosszabbítaná

Karácsony Gergely folytatta, aki szerint négy probléma van a budapesti tömegközlekedéssel: 

  • Nincs eléggé integrálva, azaz integrálni kell, ki kell terjeszteni a BKK hatáskörét. 

Karácsony kitért arra, a BKK-t támogatta korábban, de feladatainak későbbi szétszervezését már nem, illetve Horváthtal szemben kijelentette, őt nem érdekli, hogy Vitézy Dávid kinek a rokona, ő kiáll szakmai munkája mellett - ezt is megtapsolta a közönség.

  • A lepusztult járműállományt le kell váltani, ki kell terjeszteni a hálózatot

Nem éri el a város számos pontját, fontos lenne egy pesti fonódó villamoshálózat kialakítása is. Ő meghosszabbítaná a 4-es metrót, az 1-es metrót, illetve összekötné a gödöllői HÉV-et a 2-es metróval, és a 3-as metró meghosszabbítása is fontos feladat.

  • Változtatni kell a jegyrendszeren, az árakon, túl drága a jegy és a bérlet például.

Karácsony kifejtette, az autósok nem azért autóznak, mert szeretnek autózni, hanem mert a tömegközlekedés színvonala nem jó.

Horváth a föld alá küldené az autósokat, a pénz nem akadály

Horváth Csaba érezhetően még ennyire sem akarta az autózók idegeit felborzolni, inkább ígért megint egy meredeket: a legnagyobb forgalmi csomópontokat lesüllyesztené a föld alá, hogy a felszín a gyalogosoké legyen. Hogy pontosan mely csomópontokra gondolt, nem részletezte, ahogy azt sem, milyen költségei lennének egy ilyen fejlesztésnek. A két alsórakpartot mindenesetre szintén föld alá süllyesztené, rántott elő egy régi projektet.

Ezután előrántott ismét egy régi, költségigényes és haszontalansága miatt leállított projektet, a 4-es metró mindkét irányban történő meghosszabbítását (Zugló, Bosnyák tér, Gazdagrét)

A dugódíjjal kapcsolatban mindketten óvatosan fogalmaztak, mindketten azt mondták, ha megfelelően fejlesztik a P+R parkolókat, akkor megléphető, de akkor is kikérné a budpaestiek véleményét népszavazáson.

Karácsony leállítaná a Liget-projektet

A Liget-projektet leállítaná-e Karácsony Gergely, erről is kérdezték: mint meglehetősen szórakoztatóan felidézte, a Városligetet azért építik be Orbánék, mert Orbán elment a Várba, kinézte magának az új dolgozószobáját, ezért az ott lévő épületeket el kellett költöztetni. Az csak utólag tűnt fel nekik, hogy a terület nem építési terület, hanem egy kétszáz éves közpark.

Mint fogalmazott, a Városliget projektje mindazt szimbolizálja, ami ellen fel kell lépni Budapesten. Számos hely alkalmas lenne rekonstrukcióra és múzeumi negyedre, de az pont nem a Városliget. 

„A Városligetbe nem építünk semmit!” 

- ígérte meg Karácsony.

Horváth szerint Karácsony tőle lopta az ötleteit, Karácsony szerint Horváth felelőtlenül ígérget

A végén a két jelölt megcsipkedte egymást, miután a moderátor jelezte, túl sok mindenben értettek egyet. 

Horváth szerint például Karácsony tőle nyúlta le a programját, ami nincs is neki. Karácsony válaszában felidézte, hogy Horváth programja tele van leporolt, adott esetben már megvalósuló ígéretekkel, szóval sokat nem tudott belőle meríteni.

Amikor arról kérdezték egymást, kinek mi nem tetszik a másik programjában, Karácsony azt mondta, szerinte Horváth elképzelése a forgalom föld alá viteléről jó, csak nagyon drága lehet, kivitelezhetetlen összességében.

Karácsony szerint felesleges nagyokat ígérgetni, a város működése ennél bonyolultabb, ő inkább sok, kis intézkedésben gondolkozik, ezeket fogja a kampányban előhozni.

Horváth azzal próbálta megszorongatni Karácsonyt, hogy ingyenes maradna-e a 65 évesek utazása (Horn Gyula kormányfő alatt lett bevezetve). Karácsony azt mondta, igen, sőt, ő a fiatalok kedvezményeit is kiterjesztené. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.