Az Országos Bírói Tanács szerint még mindig törvénytelen Handó Tünde működése

jog
2019 február 06., 21:33
comments 106

Az Országos Bírói Tanács (OBT) közölt egy jelentést, amiben előzményekkel és törvényi környezettel együtt sorolták fel Handó Tündének, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének a szabálytalan, nekik elfogadhatatlan gyakorlatait – írja az Index.

A közleményben az OBT azt írja, szerdán az OBT „az utóvizsgálati jelentés alapján megállapította, hogy dr. Handó Tünde az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget”. (Erről korábban itt írtunk.)

Emiatt a közlemény szerint közel 20 bírósági vezetői álláshely nincs pályázat után betöltve, „ellehetetlenül a fegyelmi ügyeket is tárgyaló szolgálati bíróságok működése, illetve a világosan megfogalmazott aggályok ellenére az OBH elnöke nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét”.

Úgy fogalmaztak:

„Handó Tünde már több mint fél éve »nem létezőnek« tekinti az őt felügyelő bírói testületet, és saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja, szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával.”

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án.
photo_camera Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Azt írták, mivel Handó azt mondta, a bírói tanács részletes jelentéséhez észrevételeket tenne, az OBT február 22-ig ad póthatáridőt, de ha Handó érdemi észrevételt nem tesz, „az azonnal szükséges előterjesztéseket nem teszi meg, az OBT a rendelkezésére álló adatok alapján levonja a következtetéseket, és megteszi a szükséges intézkedéseket”. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.