Az Országos Bírói Tanács szerint még mindig törvénytelen Handó Tünde működése

jog
2019 február 6., szerda 21:33
107

Az Országos Bírói Tanács (OBT) közölt egy jelentést, amiben előzményekkel és törvényi környezettel együtt sorolták fel Handó Tündének, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének a szabálytalan, nekik elfogadhatatlan gyakorlatait – írja az Index.

A közleményben az OBT azt írja, szerdán az OBT „az utóvizsgálati jelentés alapján megállapította, hogy dr. Handó Tünde az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget”. (Erről korábban itt írtunk.)

Emiatt a közlemény szerint közel 20 bírósági vezetői álláshely nincs pályázat után betöltve, „ellehetetlenül a fegyelmi ügyeket is tárgyaló szolgálati bíróságok működése, illetve a világosan megfogalmazott aggályok ellenére az OBH elnöke nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét”.

Úgy fogalmaztak:

„Handó Tünde már több mint fél éve »nem létezőnek« tekinti az őt felügyelő bírói testületet, és saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja, szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával.”

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Azt írták, mivel Handó azt mondta, a bírói tanács részletes jelentéséhez észrevételeket tenne, az OBT február 22-ig ad póthatáridőt, de ha Handó érdemi észrevételt nem tesz, „az azonnal szükséges előterjesztéseket nem teszi meg, az OBT a rendelkezésére álló adatok alapján levonja a következtetéseket, és megteszi a szükséges intézkedéseket”. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt