Olyan sok nemi erőszak történik Sierra Leone-ban, hogy szükségállapotot kellett kihirdetni

külföld
2019 február 08., 13:57
comments 155

Sierra Leone elnöke, Julius Maada Bio csütörtökön szükségállapotot hirdetett, miután az elkövetett nemi erőszakok száma közel megduplázódott az országban. Az elnök azután döntött a szükségállapot elrendelése mellett, miután több, kifejezetten kegyetlen eset is napvilágra került.

Tavaly több mint 8500 nemi erőszakot regisztráltak a 7,5 milliós országban, ez majdnem a duplája a 2017-es számnak. A támadások egyharmada gyerekek ellen történt.

Bio elnök azt is bejelentette, hogy a gyerekek elleni támadásokat mostantól életfogytig tartó börtönnel fogják büntetni.

Vészhelyzetet hirdetett Sierra Leone elnöke
photo_camera Julius Maada Bio Fotó: SIA KAMBOU/AFP

Az egyelőre nem tiszta, mi áll az erőszakos támadások számának durva növekedése mögött. Az elnök konkrétan azután hirdette ki a szükségállapotot, miután meghallgatta egy volt Ebola-beteg beszámolóját, akit megerőszakoltak.

Az életfogytiglani börtönbüntetés bevezetése mellett felállítanak egy rendőri erőt is, amelynek kifejezetten az lesz a feladata, hogy a kivizsgálja a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket. Különbíróságokat is felállítanak, hogy az ügyeket minél gyorsabban tárgyalni tudják. Az elnöknek a szükségállapot bevezetésével nem kell a parlament jóváhagyása ezekhez az intézkedésekhez.

A BBC szerint az afrikai országban akkor kezdett a közvélemény is kiemelten foglalkozni a nemi erőszak kérdésével, miután nyilvánosságra került több olyan eset is, amelyeknél kislányok voltak az áldozatok. Egy ötéves kislány például részben lebénult, amikor megerőszakolta a saját nagybátyja. Helyi aktivisták szerint a hatóságok csak kevés esetben emeltek vádat és olyan eset is előfordult, hogy

valaki csupán egy év börtönbüntetés kapott egy gyerek megerőszakolásáért.

Egy nőkből álló helyi ügyvédcsoport vezetője szerint a szükségállapot bevezetése “fény az alagút végén”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.