Kedden élőláncot vonnak az MTA épülete köré

Kedd délután egy és négy között élőláncos tiltakozást szervez a Magyar Tudományos Akadémia épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Az MTA alkalmazottait tömörítő szervezet a közelmúltban több nyilatkozatot is közzé tett a Palkovics László miniszter által vezetett átalakítási folyamatok ellen tiltakozva.

A szervezők azt kérik, hogy a keddi rendezvényre hozzon mindenki magával egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt, egyben pedig arra kérik a résztvevőket, hogy mindenki hagyja otthon a pártjelvényeket és pártzászlókat. 

Pénteken írtunk arról, hogy ugyan már a hazacsábított fiatal kutatók is Orbán Viktortól kérik, hogy állítsa le az MTA átalakítását, Palkovics László telefonon arról beszélt a kutatóintézetek vezetőinek, hogy "az intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére."

Palkovics László tavaly nyáron látott neki az MTA átalakításának, az akadémia költségvetésének jelentős része is ekkor került a minisztérium felügyelete alá. A legutóbb felmerült tervek szerint a minisztérium már idén tavasztól projektalapúvá alakítaná az MTA kutatóintézeteinek működését, ami miatt az intézetek vezetői szerint ellehetetlenülhetne az alapkutatás.