A Medián kalkulációja szerint nem igazán éri meg a közös ellenzéki lista az EP-választáson

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közeledik az Európai Parlamenti választás, és az egyik legnagyobb kérdés az, hogy az ellenzék milyen listát állít majd, egészen pontosan, hogy lesz-e közös lista, és ha igen, akkor milyen pártok lesznek majd rajta. A Medián a 444 megbízásából elvégzett egy kalkulációt az ilyen közös listák EP-választási esélyeiről.

Az ingadozó vagy elkötelezetlen szavazók várható viselkedésének becslésére a szavazási valószínűségekről tudakozódó kérdéssort használtak: a válaszadók hét fokú skálán fejezhetik ki, hogy milyen valószínűséggel szavaznának egyik vagy másik pártra, illetve az esetleges összefogás különböző kombinációira. A korábbi kutatási tapasztalatok azt jelzik, hogy a legalább 6-os értéket adó válaszadók tekinthetők valószínű szavazóknak, az ilyen válasz már jelentős elköteleződésre utal.

A kalkuláció eredménye pedig az volt, hogy a Medián skáláján minimum 6-os értéket megadóknál a közös ellenzéki lista nem hoz nagyobb támogatást, még akkor sem, ha azon a közös ellenzéki listán a Jobbik is szerepel. A Jobbik nélkül a többi ellenzéki párt külön-külön indulva 19 százalékot tudna összeszedni (még egyszer: ezek azok az emberek, akik a Medián hét fokú skáláján hatosra vagy hetesre tették annak valószínűségét, hogy szavaznának az adott formációra), a közös ellenzéki lista pedig csak 16 százalékot.

A Jobbikkal együtt vizsgálva az ellenzéki pártok külön-külön 26 százalékot szednének össze, a Jobbikkal együtt állított közös lista viszont szintén csak 16 százalékot.

Eszerint az ellenzéki közös lista nem hoz, hanem csak elvisz szavazatokat, és a veszteség különösen nagy, ha a listán a Jobbik is rajta van. A Medián becslése szerint tehát nem éri meg az ellenzéki pártoknak a közös listaállítás.

Az Európai Parlamenti választás egyébként teljes egészében listás, csak pártlistákra lehet szavazni, így az eredmény eleve sokkal jobban fogja tükrözni a listát állító politikai erők támogatottságát, mint a magyar parlamenti választás, ahol az egyéni választókerületek és a győzteskompenzáció nagymértékben is eltolhatja a parlamenti számarányokat a valós szavazatszámoktól, ahogyan ez 2014-ben és 2018-ban meg is történt.

A Medián azt is megmérte, hogy az egyes ellenzéki pártok támogatói számára mennyire vonzó a közös lista, ha azon a Jobbik is rajta van. Ez jött ki:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.