Pálinkás csalódott az egész magyar értelmiségben

Tbg
tudomány
2019 február 17., 09:36
comments 694

„Csalódott vagyok az egész magyar értelmiségben, hogy fél kiállni, hogy teljesítse értelmiségi feladatát, azaz megmondja, hogy miről mit gondol, kertelés nélkül” 

- fogalmazott Pálinkás Jószef a szlovákiai Pátria Rádió Szombat délután című műsorában, ahol az egykori köztévés műsorvezető, Veiszer Alinda vendége volt.

Pálinkás, aki maga is volt az MTA elnöke, sőt a Fidesz-kormány oktatási minisztere és tavalyig a kutatási és fejlesztési hivatal vezetője, nem először ad hangot véleményének az MTA kutatóhálózatának átgondolatlan és erőszakos kormányzati átalakítási szándéka kapcsán.

„Egy hatalmi játék és zsarolás része lett a Magyar Tudományos Akadémia. Ennyi erővel mással is megzsarolhatták volna az Akadémiát, például néhány akadémikus unokáját is ellophatták volna. Egyszerűen zsarolás, amit Palkovics miniszter csinál” - fogalmazott Pálinkás, majd kitért arra is, hogy számára az is problematikus, hogy a magyar értelmiség alig hallatja a hangját:

„Az, hogy kezd kialakulni egy kritika nélküliség, értelmiségiként rémülettel szemlélem. Elhiszem, hogy senki sem szereti a kritikát, de én mindig igyekeztem magam olyanokkal körbevenni, akik ha hülyeséget akarok csinálni, megmondják a szemembe.”

Pálinkás nagyon csalódott, hogy a Fidesz a kétharmados erejével visszaél, megosztja a nemzetet, konfliktusokat generál, ahelyett hogy „egységesebbé tegye és összefogja”.

Az interjút a volt nemzetesek által kiadott Magyar Hang szemlézte.

Az MTA kutatóhálózatának átalakításába a kormány tavaly nyáron fogott bele, de néhány hónap alatt kiderült, csak látszólag próbál az Akadémiával egyetértésben reformálni, és miután az egyoldalú tárgyalások sehova se vezettek, egyszerűen kihúzta az MTA alól a finanszírozás lehetőségét. Az Akadémia vezetése végül nem adta meg magát, egyelőre ellenáll a kormány akaratának.

Azóta egyébként az is kiderült, Palkovics László fejlesztési miniszter, aki maga is tagja az MTA-nak, havi 800 ezer forintos fizetést vett fel az egyik kutatóintézettől, de nem publikált semmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.