Kósa Lajos 83 éves nyugdíjas óvónő anyja lemondott a sertéstelepéhez elnyert 123 milliós EU-s támogatásról

mezőgazdaság
2019 február 19., 11:26
comments 164

Kósa Lajos 83 éves, nyugdíjas óvónő édesanyja – akinek 800 millió járt volna az 1300 milliárdos mesés csengeri örökségből – egy éve azzal került a hírekbe, hogy jó időben vásárolt sertéstelepet, egyből nyert is 123 milliót telepfejlesztésre. Az akkor még miniszter Kósa erre azt mondta, édesanyja nem strómanja senkinek sem, a szülei a rendszerváltás után visszaigényelt 30 hektáron gazdálkodnak több mint 25 éve, és nem meglepő, hogy közben mezőgazdasági vállalkozásnak is tagjai lettek. Egyébként ez az a sertéstelep, ami BMW-ket lízingel. Idén már gabonatermesztő céget is alapított, és az agráriumban terjeszkedik a mezőgazdasági cég, két hete pedig a Méker Kft. egy Kaméleon Dizájn Kft. nevű céggel gyarapodott.

link Forrás

A hvg.hu most azt írja, egy évvel az után, hogy a Méker Kft. nyert a 123 milliós pályázaton, a cég vezetői úgy döntöttek, lemondanak a támogatásról. Az erről szóló levelet Szilágyi Gábor, a vállalat ügyvezetője küldte el a lapnak. A levelet a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2018. október 3-án küldte el a cégnek, egy nappal azután, hogy a cég jelezte: nem tart igényt a támogatásra.

A lap azt írja, a Méker 251 millió forintot szánt a sertéstelep korszerűsítésére, a pályázati szabály szerint ennek kb. felére, 123 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályáztak. A cég ezen kívül 1 darab pályázaton nyert a 2014-2020 közötti EU-s támogatásokat összefogó Széchenyi 2020 programban, védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére kaptak 3 milliót. Arról, hogy más forrás lesz-e a korszerűsítésre, a hvg.hu-nak a cég vezetője azt mondta: még nincs semmi ezzel kapcsolatban, sőt mivel sertéspestis pusztít, nagyon megfontolják, hogy lesz-e korszerűsítés.

Kapcsolódó hír: a kormány nemrég közölte, hogy kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból a Tiborcz-féle Elios Zrt. számláit, így a beruházásokat a magyar adófizetők állják. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.