Az MTA-hoz írásos javaslat még nem jött, de a kormány közölte: csak azt fogadja el, ha a kutatóhálózat leválik az MTA-ról

TUDOMÁNY
2019 február 28., 20:34
comments 265
Lovász László, az MTA elnöke 2016. február 11-én.
photo_camera Lovász László, az MTA elnöke 2016. február 11-én. Fotó: Botos Tamás/444

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke levelet írt az MTA kutatóinak, amiben tájékoztatta őket az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közötti tárgyalások alakulásáról. Ez a teljes levél:

photo_camera Forrás: MTA

A levélben Lovász azt írja, írásos javaslatot nem kapott, de az ITM egyértelművé tette, hogy a kormány csak azt hajlandó elfogadni, ha a kutatóhálózat leválik az MTA-ról. Az ITM szerint a kutatóhálózat egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásába kerülne, amit az MTA tárgyalódelegációja nem fogadott el.

Az MTA delegációja – ami nem hozhat döntést, ahogy az ITM delegációja sem – azt mondta, tárgyalna arról a javaslatról, hogy a kutatóhálózat az MTA-n kívül működjön, de egységben maradva, és az MTA megfelelő részvételével az irányításban.

Itt írtunk arról, hogy mi lehet a kormány terve az MTA-val.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.