Nem a venezuelai kormányerők, hanem véletlenül a tüntetők gyújthatták fel a segélyszállítmánnyal megrakott teherautót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A New York Times vasárnap tett közzé egy részletes anyagot, amely alapján február 23-án nem Nicolás Maduro kormányerői gyújtották fel a Venezuelába szánt segélyszállítmánnyal megrakott teherautót, hanem az ellenzéki tüntetők véletlenül.

A teherautó felgyújtásának nagy jelentősége volt, igazi szimbolikus kérdéssé vált, mert az eset után ez komoly érvet adott a Maduro-ellenes nemzetközi koalíciónak: az Egyesült Államok kormánya mellett amerikai és dél-amerikai politikusok és a média is erre hivatkozva beszéltek arról, hogy a venezuelai elnöknek mennie kell, hiszen már a saját népének szánt élelmiszert és gyógyszert is képes felgyújtani. 

Fotó: SCHNEYDER MENDOZA/AFP

A New York Times újságírói azonban korábban nem ismert felvételek, illetve a már kiadott képek elemzése során rekonstruálta a történteket, és arra jutottak, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint egy ellenzéki által eldobott Molotov-koktél okozta a tűzet. 

A felvételek elemzése során ugyanis felbukkant egy otthon készített Molotov-koktél, melyet a Venezuelát és Kolumbiát elválasztó hídon lévő rendőrök felé dobott egy ellenzéki tüntető, de a palackból kirepült a meggyújtására használt rongy, és az esett rá a teherautóra, ami fél perc múlva már lángolt is. Ugyanezt a tüntetőt lehet látni egy másik felvételen 20 perccel korábban is, ahogy egy másik Molotov-koktéllal eltalál egy teherautót, de az akkor nem gyulladt ki. 

A segélyszállítmány felgyújtása éles nemzetközi felháborodást váltott ki, és a venezuelai ellenzék is nagyban épített a gyógyszereket és élelmiszert felgyújtó kormányerők történetére. A New York Times cikke kitér arra is, hogy gyógyszer amúgy nem is volt valószínűleg a rakományban, maximum egészségügyben használatos higiéniai eszközök. 

Miután a Times feldolgozta a felvételeket, megkeresték az amerikai kormányzatot is, amely korábban élesen támadta Maduro erőit a rakományok felgyújtásért. A megkeresés után kiadott nyilatkozat úgy fogalmazott, hogy szemtanúk beszámolója szerint a tűz azután keletkezett, hogy a kormányerők erőszakkal megakadályozták, hogy a humanitárius segítség bejusson az országba. De ekkor már nem állították nyiltan, hogy Maduro erői okozták volna a tűzet. A venezuelai elnök felelősségét viszont fenntartották, mivel az ő erői állták el az utat a Kolumbiából érkező rakomány elől. 

A venezuelai ellenzék február 23-án indult el a segélyszállítmánnyal Kolumbiából. Abban bíztak, hogy a határ őrzésére kirendelt kormányerők simán átengedik őket, szimbolikus csapást mérve így Maduro kormányára. Ehelyett azonban Maduro biztonsági erői, kiegészülve kormányközeli bandákkal, az ellenzékiekre támadtak, akik Molotov-koktélokkal és kövekkel válaszoltak. Ebben az összecsapásban gyulladt ki a rakomány egy része, amiből aztán a már említett nemzetközi felháborodás kinőtt. 

Önmagában persze a felgyújtott rakomány kérdése eltörpül amellett, hogy eddig hárommillióan hagyták el a gazdasági válságba jutott országot, és hogy a kormányerők rendkívül erőszakos eszközökkel üldözik és nyomják el az ellenzéket, de abból a szempontból tanulságos történet volt ez, hogy mennyire könnyedén lehet politikai célokból felhasználni egy jelenetsort, melynek részleteit amúgy csak heteken át tartó, aprólékos munkával lehetne megismerni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.