Kalifornia kormányzója felfüggesztené a kivégzéseket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Saját hatáskörében, rendeletben függesztené fel a halálbüntetések végrehajtását Kalifornia kormányzója. Az Egyesült Államokban a tagállamok maguk szabályozzák, hogy halálra lehet-e ítélni elítélteket. Kaliforniában van halálbüntetés, jelenleg 737 elítélt vár kivégzésre.

A kaliforniai San Quentin börtön kivégzőkamrája, az egyetlen Kaliforniában. Gavin Newsom kormányzó 2019. március 13-án kormányzói rendeletben moratóriumot hirdetne ki a kivégzésekre, ezt a kivégzőkamrát is bezáratná.Fotó: AFP

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzója viszont bejelentette, hogy még szerdán kormányzói rendeletben moratóriumot hirdet a kivégzésekre. Szerinte a halálbüntetés "összeegyeztethetetlen alapértékeinkkel". Kaliforniában amúgy 2006 óta nem végeztek ki senkit, miután komoly jogi vita robbant ki a kivégzés módjáról, annak emberségességéről. Az amerikai alkotmány tiltja a "szokatlan és kegyetlen" büntetéseket, az elmúlt években pedig komoly etikai aggályok merültek fel az Egyesült Államokban használt népszerű kivégzési módszerekkel, főként azzal kapcsolatban, hogy például a méreginjekció milyen szenvedést okoz az elítélteknek. Ez ugyanis korántsem fájdalommentes módja a halálnak.

Newsom nyilatkozata után azt is világossá tették, hogy a moratórium nem jelenti azt, hogy a halálsoron várakozó elítélteket szabadon engednék.

Newsom most januárban lett Kalifornia kormányzója, a tavaly novemberi választáson egyik fő kampányígérete volt a moratórium bevezetése a halálbüntetésre. "Nem hiszem, hogy egy civilizált társadalom a világ vezető hatalmának nevezheti magát, ha a kormányzata engedélyezi polgárai előre megfontolt szándékkal végrehajtott kivégzését" - írta a döntését bejelentő közleményében.

Newsom rendeletében visszavonja a méreginjekciókra vonatkozó kaliforniai szabályozást is, és bezáratja az állam egyetlen kivégzőszobáját a San Quentin börtönben.

Kaliforniában amúgy az elmúlt hét évben kétszer is népszavazás témája volt a halálbüntetés, de az eltörlést pártolók mindkét szavazáson szűk vereséget szenvedtek - 2012-ben 48, 2017-ben 47 százalék támogatta csak a halálbüntetés eltörlését. Newsom mindkét szavazás előtt a halálbüntetés eltörléséért kampányolt.

Newsom kormányzóként moratóriumot elrendelhet, de saját hatáskörében nem írhatja át a halálbüntetést újból bevezető 1978-as kaliforniai tövényt. Azt ugyanis csak népszavazással lehet megsemmisíteni, erre leghamarabb 2020-ban, az elnökválasztással együtt kerülhet sor. Newsom kormányzói rendelete pedig csak addig érvényes, amíg ő is kormányzó marad - jelenlegi ciklusa a 2022-es választásokig tart. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.