Orbán: Eddig sem vállaltuk, és ezután sem vállaljuk, hogy megmondjuk az újságíróknak, mit írhatnak és mit nem

parlament
2019 március 18., 15:42
comments 246

A miniszterelnök bement a Parlamentbe, ahol fél öt után az azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők kérdezhettek tőle.

Jobbik: Orbán visszatért a gyökerekhez

A jobbikos Jakab Péter Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével? címmel szólalt fel. Orbánról azt mondta, a pályája végén jár, és oda jutott el, ahonnan elindult: ifjú kommunistából öreg kommunista lett. Jakab szerint visszatért a gyökerekhez, mármint nem Soroshoz, hanem Rákosihoz. Hasonlóságot vont köztük, megjegyezve, hogy nem a testalkatra gondol, hanem a központi agymosásra (a fideszes médiabirodalomra), az ellenzékkel való leszámolásra és Mészáros Lőrinc birodalmának felépítésére. A kérdése az volt: amikor 30 éve Sorostól kapott 10 ezer dollárt, gondolta Orbán, hogy ilyen életútja lesz neki, meg az országnak?

Orbán azt mondta: ez egy olyan szakma, ahol az ember pályájáról a választók döntenek, a Jobbik sorsáról is ők döntöttek, ezért vannak ott, ahol most vannak.

Orbán: Jakab Péter visszaél az emberek türelmével

Jakab azzal vágott vissza, hogy „a szélkakasok bukásra vannak ítélve”. Jakab Péter azt mondta, ő sosem volt kommunista vagy náci, és sosem vetemedett arra, hogy elhallgattassa azt, akivel nem ért egyet. Jakab szerint Orbán Viktorjugendről álmodozva nácizik, és egyszerre lenne rá büszke Rákosi meg Goebbels is. Szerinte Orbán kezdheti írni az emlékiratait.

Orbán a szélkakasos megjegyzésre annyit mondott: „te mondád”. Szerinte Jakab él vissza az emberek türelmével, gyerekesen ripacskodik, és a múltkor még Orbán székébe is beleült. Azt tanácsolta, Jakab tanuljon illemet, és ne hozzon szégyent azokra, akik tanították. Orbán szerint a civilizált viselkedés még nem ártott meg senkinek, Jakab is próbálja ki.

MSZP: Miért érint ilyen kevés családot a családvédelmi akcióterv?

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan a családvédelmi akciótervről kérdezett. Szerinte ez nagyon kevés családot és szűk réteget érint, miközben a gyes és a családi pótlék 11 éve nem nőtt. A kérdése: meddig tesznek különbséget magyar és magyar gyerek között?

Orbán először is személyesen is gratulált Tóth gyerekének a megszületéséhez, majd azt mondta, a családpolitikai akciótervben nincs különbségtétel gyerekek és családok között. Orbán szerint a szocialisták mindig alanyi jogon járó családtámogatásban gondolkodtak, míg a Fidesz olyanban, amit össze tudnak kötni a munkával. Orbán szerint ezért vannak ők kormányon, az MSZP meg ellenzékben.

Orbán: A férfiak és a nők közötti különbségek eltüntetése olyan igény, amit a Fidesz nem tud teljesíteni.

Tóth Bertalan azt mondta, örül, hogy a lánya Magyarországon született, hiszen minden hatodik gyerek külföldön születik. Ha van pénz arra, hogy Felcsúton szigetet építsenek, akkor lenne pénz a családi pótlék emelésére is. Tóth azt kérte, szüntessék meg a férfiak és nők közötti bérkülönbséget, és indítsanak szociális bérlakásprogramot is.

Orbán azt mondta, a nagy lendülettől túlszaladt a képviselőtársa: a férfiak és a nők közötti különbségek eltüntetése olyan igény, amit nem tudnak teljesíteni. Orbán az MSZP-től azt kérte, ha találnak jót a családvédelmi akciótervben, akkor támogassák, legyen a család kérdése nemzeti ügy.

DK: Orbán a multik magyar hangja

Arató Gergely A magyaroknak is jár az európai bér? címmel kérdezett. Arató azzal kezdte, hogy nem vicces Orbán kijelentése a nemek közötti bérkülönbségről, majd arról beszélt, hogy a magyarok az egyik legalacsonyabb fizetést kapják az európai közösségben, nálunk a minimális bér 13 százaléka az EU-s bérátlagnak. A DK azt szeretné, hogy az Európai Egyesült Államokban sújtsa adó a multikat, és legyen európai minimálbér.

Orbán azt mondta, Arató pártja 8 évig volt kormányon, megmutathatták volna, ehelyett az országot csődbe vitték. 2010-ben a minimálbér 71 500 forint volt, ma 149 ezer forint, a bruttó átlagbér meg nem 199 ezer, hanem 300 ezer fölött van, mondta. Orbán azt mondta, szívesen vitázik gazdaságpolitikai kérdésekről, de a tényeket is vegye figyelembe Arató.

Arató azt mondta, Orbán a multik magyar hangja, aki szerint a magyarok eleget keresnek, és nem baj, ha 400 órát kell túlórázniuk, és hogy a bérüket tekintve leszakadóban vannak az EU-ban. A DK még sosem volt kormányon, de biztos lehet benne, hogy lesz – zárta a felszólalását Arató.

Orbán: Az ellenzék hiába riogatott a sok túlórával

Orbán azt mondta, akárhogyan alakul is a nap hátralevő része, már nem hiába keltünk fel, hiszen az derült ki, hogy Arató nem volt államtitkár és a pártja elnöke nem volt miniszterelnök. A munka törvénykönyvének módosítása január 1. óta hatályban van, mondta Orbán, amiből látszik, hogy hiába riogattak a sok túlórával. Ahogy az ápolási díj emelésével is hiába kampányoltak, a Fidesz azt megemelte, a DK pedig meg sem szavazta, mondta Orbán.

Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján.
photo_camera Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

LMP: Azt mondták, az oroszok építik fel a legjobban Paks 2-t, ehhez képest óriási a csúszás

Ezután Keresztes László Lóránt kérdezett a paksi bővítésről: amikor Orbánék döntöttek, hogy verseny nélkül az oroszok csinálják meg Paks 2-t, azt mondták, csak ők képesek rá, most pedig kiderült, hogy nem képesek rá, hiszen óriási csúszásban van a projekt., ez pedig óriási ellentmondás. Keresztes azt is megkérdezte, hogy a kormánynak van-e elképzelése, mennyibe kerül majd a leszerelés, és hova helyezik majd el a radioaktív hulladékokat.

Arra, hogy a pályázat ne lett volna szabályszerű, Orbán azt mondta, az EU jóváhagyásával történt minden lépés. Egy atomerőmű építése sokat követel, maga Orbán sem elég felkészült, hogy műszaki részleteket tudjon, ezért döntöttek úgy, hogy önálló miniszter legyen a bővítés felelőse. Ha már így döntöttek, akkor forduljanak hozzá.

Orbán: Forduljanak Süli Jánoshoz

Keresztes azt mondta, hogy minden indoklás, ami a 4000 milliárdos projektet alátámasztotta, megbukott, Süli Jánosnak is többször próbáltak kérdéseket feltenni, de nem adott értékelhető választ. Keresztes felidézte, hogy 2015-ben Orbán azt ígérte, a pécsiek jóváhagyása nélkül ott nem lesz atomtemető, de azóta sem kérdezték meg őket, viszont több milliárd forintot elköltöttek már a kutatásra.

Orbán megint azt mondta, Süli János úriember, bátran forduljanak hozzá. A politikai dimenzióban persze nem a szakember az illetékes, hanem a politikus. Orbán azt mondta, nem lehet egy, már működő atomerőmű mellé más technológiát elhelyezni. Orbán szerint nem lehetne tartani a rezsicsökkentést, ha az LMP koncepcióját támogatnák, mert 2-3-szoros áremelkedés lenne belőle.

Párbeszéd: Orbán miért barátkozik a magyarellenes európai szélsőjobbal?

Szabó Tímea frakcióvezető azt mondta, mindegy, hogy az Európai Néppárt a héten végül kizárja-e Orbánt, de azért érdekes, hogy Orbán kebelbarátja, Bayer Zsolt szarjankónak nevezte Manfred Webert. Orbánról azt mondta, folyamatosan dörgölőzik a szélsőjobbhoz, Salvinihez, Wildershez és Le Penhez is, akik mind magyarellenesek, hiszen nem akarnak a hazájukban magyar munkavállalókat, illetve mindig befeküdtek Putyinnak. Szerinte Orbán is befeküdte Putyinnak, példaként felhozta a Magyarországra költöző orosz bankot. Szabó szerint az, amit Orbán csinál, nettó hazaárulás, és erre nem kapott felhatalmazást. Miért gondolja azt, hogy kiárusíthatja az EU-t és Magyarországot Putyinnak? – kérdezte.

Orbán: Nem vállalhatják, hogy megmondják az újságíróknak, mit írhatnak és mit nem

Latorcai azt kérte Szabótól, egy kifejezésért kövesse meg a miniszterelnököt (nem derült ki, melyikért), amire Orbán azt mondta, a szexista megjegyzéseket nem szereti, de kénytelen eltűrni. Orbán Bayerre utalva azt mondta, nem vállalhatják, eddig sem vállalták és ezután sem vállalják, hogy megmondják az újságíróknak, mit írhatnak és mit nem.

link Forrás

Azt sem fogadta el, amit a képviselő Salviniről mondott, és felidézte, hogy Salvini bebizonyította, a migránsinváziót tengeren is meg lehet állítani, amiért köszönettel tartozunk neki. Orbán azt mondta, a magyar választópolgárok két felhatalmazást adtak a kormányának: a bevándorlást állítsák meg, és a keresztény kultúrát védjék meg.

link Forrás

Szabó Tímea felidézte, hogy az amerikai külügy jelentése szerint a magyar sajtó több mint 80 százaléka Orbánéké, Salviniről meg azt mondta, hogy azt kérte, a menekülteket osszák el a tagállamok között, illetve kevesebb EU-s forrást adjanak ennek a régiónak. Szabó azt is mondta, Orbán egy szót nem beszélt arról, mit keres itt az orosz titkosszolgálat.

Orbán azt mondta, a szovjet és az orosz titkosszolgálat barátja nem a polgári oldalon van, hanem a másikon, szóval ne neki tegyenek fel erről kérdéseket. Orbán szerint bárcsak a Szabó által szélsőjobboldaliaknak nevezett erők kerülnének többségbe, akik kevesebb pénzt szánnának a régiónak, de a helyzet rosszabb, a baloldal ugyanis teljesen átalakítaná a költségvetést.

Jobbik: Orbán rokonai, barátai és strómanjai lopják el a legtöbb pénzt

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, a Fidesz 2009-ben még az Európai Ügyészségért kampányolt, egy évvel azután, hogy Orbán Gyurcsánnyal közösen megszavazta a lisszaboni szerződést. Gyurcsány kiáll mellette továbbra is, de Orbánnak el kell mondania, mi változott. Gyöngyösi szerint már Orbán rokonai, barátai és strómanjai lopják el a legtöbb pénzt. Említette Mészárost, Garancsit és Tiborczot, akik sérthetetlenek, hiszen Orbán és Polt Péter legfőbb ügyész védi őket. Azt kérdezte, mikor lesz kész Orbán arra, hogy az öncélú konfliktusok helyett valódit is megvívjon Brüsszelben, például a korrupció elleni fellépésről.

Orbán szerint a kormány politikája egyre hitelesebb, hiszen most minősítették fel az országot a hitelminősítők. Szerinte épp a Jobbik nem hiteles, hiszen korábban EU-s zászlót égetettek, és ki akarták vezetni az országot az EU-ból, Gyöngyösi pedig zsidó képviselőket listázott volna, most meg az MSZP-vel és a DK-val vannak szövetségben. Orbán azt kérdezte, komolyan vehető-e ezek után a hitelességről szóló kérdése.

Orbán: Válogassák meg, milyen listákat olvasnak!

Gyöngyösi szerint a korrupciós indexeket kéne vizsgálni, az EU-ban ebben Magyarországnál csak Bulgária rosszabb, világszinten pedig Szenegállal vagyunk egy szinten. Gyöngyösi azt mondta, a szocialisták idején is loptak, de akkor még rabláncon vezettek el politikusokat, most viszont már nincs ilyen. Gyöngyösi szerint felmerül a gyanú, hogy Orbán egy maffiavezér, Polt Péter pedig a maffiacsalád consigliere-je.

Orbán azt mondta, válogassák meg, milyen listákat olvasnak, hiszen van olyan, ami szerint Gyöngyösi a világ 7. legantiszemitább embere, ami Orbán szerint túlzás. Orbán Szabó Tímea 2012-es nyilatkozatát olvasta fel arról, hogy Gyöngyösi zsidózásával vége az ügyek mentén való együttműködésnek. Ezután mindkettőjüknek gratulált.

MSZP: Komolyan gondolja Orbán, hogy egy volt KGB-vezér fiának ad diplomáciai mentességet?

Harangozó Tamás Ezt így hogy? címmel kérdezett. Felidézte, hogy Orbán Lengyelországban azt mondta, a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, ami az elmúlt 30 évben garantálta Magyarország védelmét, és a szövetség nyilvánvaló ellensége Oroszország. Ehhez képest a magyar hatóságok mexikói kartellekkel üzletelő orosz fegyverkereskedőket adtak ki Oroszországnak. Arról kérdezte Orbánt, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter önállóan vagy Orbán utasítására döntött úgy, hogy kiadják Oroszországnak a két embert. A másik kérdése pedig az volt, hogy komolyan gondolja-e Orbán, hogy egy volt KGB-vezér fiának ad diplomáciai mentességet?

Orbán azt mondta, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten, tehát kérdezi, hogy jól érti-e, hogy a szocialisták vádolják-e azzal a polgári oldalt, hogy a szovjetekkel, oroszokkal játszanak össze. „Uraim, önök elfelejtettek 45 évet?” – kérdezte. Orbán szerint Magyarországot nem kell megvédeni attól, hogy bárhova is átcsúszik: Magyarország NATO- és EU-tag, ráadásul a magyarok népszavazással döntöttek mindkettőről, ezt pedig senkinek sem áll módjában felülírni. Orbán azt mondta, a bíróság döntött arról, hogy mindkét irányba ki lehet adni a gyanúsítottakat, Oroszországnak és Amerikának is. Mivel orosz állampolgárok voltak, az oroszoknak adtuk ki őket, ha amerikaiak lettek volna, Amerikának adjuk ki őket.

Orbán: A Nemzetközi Beruházási Bank egy európai bank

Harangozó azt mondta, ő nem volt KISZ-titkár, Orbán igen, és neki párttitkár sem volt a családjában, szóval szerinte Orbán ezt ne erőltesse. Harangozó azt mondta, az ügyész kifejezett kérése volt, hogy a két embert ne Oroszországnak adják ki. Ami itt történt, a NATO elárulása volt. Harangozó szerint a Fidesz nem a kereszténydemokrácia védelmére és nem Európa megreformálására készül, hanem valami egészen másra.

Orbán azt mondta, mellőzi a ténybeli hazugságokat, mert csak 1 perce van, de kiadatási ügyekben semmilyen NATO-szempontot nem érvényesítenek, csak kölcsönösségi szempontokat. Ami pedig az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot illeti, a bankban öt NATO-tagállamnak van tulajdona, és az ő arányuk meghaladja az 50 százalékot, és messze meghaladja Oroszországét. Ez a mi bankunk, ez egy európai bank, mondta, azt javasolva, hogy Harangozó ne vetődjön árnyékra legközelebb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.