Harminc év után távozik a médiából a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Média
2019 március 25., 16:29
comments 39

Bayer József vezérigazgató egy hétfő délelőtti állománygyűlésen bejelentette, hogy év végével nyugdíjazását kéri, és távozik a Ringier Axel Springer kiadóvállalat éléről. Nem sokkal később Bayer ugyanezt a bejelentést megtette egy ügynökségi vezetőkkel tartott közös ebéden is. A vezérigazgatóval együtt távozik a vállalat éléről a gazdasági igazgató és operatív ügyvezető, Király Mária is. A hírt kérdésünkre megerősítette a RAS kommunikációs osztálya:

„Dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer Magyarország kiadóvállalat ügyvezető igazgatója és dr. Király Mária, a kiadó operatív ügyvezető igazgatója 2019 év végéig töltik be cégvezetői pozícióikat. A Ringier Axel Springer Magyarország a mai nappal megkezdte az új ügyvezető igazgató (CEO) keresési és kiválasztási folyamatát. Ennek eredményét és minden további részletet a kiválasztási folyamatot követően kommunikál majd a kiadóvállalat.”  

Bayer József az RTL Klub egyik adásában
photo_camera Bayer József az RTL Klub egyik adásában Fotó: RTL Klub

A Ringier Axel Springer (RAS) az egyik legjelentősebb magyar médiavállalat Magyarországon. A kiadványai közül a legjelentősebb a Blikk, amely Magyarország legnagyobb példányszámú, országos napilapja (70-80 ezer példányban fogy naponta), több népszerű női és bulvármagazinja van, például a Kiskegyed, valamint televíziós műsorújságok, rejtvényújságok, a Glamour-termékek. Az évi stabilan 6 és 7 milliárd forint közötti árbevételű vállalat tulajdonosa a német-svájci Ringier Axel Springer Media AG nevű vegyesvállalat. 

1989-ben a német anyacég Axel Springer kilenc megyei lapot szerzett Magyarországon, majd további, jelemzően szórkoztató profilú lapokat indított. Az  ügyvezető Bayer azóta – épp 30 éve – a magyar média egyik legfajsúlyosabb és legbefolyásosabb szereplője. Bayer évtizedeken keresztül kíméletlen pénzügyi szemléletű, de rendkívül felkészült, kemény menedzser volt, az elmúlt években viszont ő is alkalmazkodott a „megváltozott piaci viszonyokhoz”.

2009-ben a svájci Ringier és a Springer a térség több országában összeolvadt, a 2010-ben hatalomra lépő Fidesz-kormány Magyarországon azonban csak úgy adott engedélyt (a GVH révén) az üzletre, ha néhány terméket átad a cégcsoport a később mészároslőrincesített Mediaworksnek. Így kerültek végül a megyei lapok, a Sport és a Népszabadság is a kormányközeli médiabirodalomba. A maradék Springer-lapokat illetve a Mediaworkstől átvett Blikket pedig az új Ringier-Springer egyesült cég (RAS) vette át, ennek maradt a vezetője Bayer. (A Blikkről szóló decemberi cikkünkben bemutattuk, hogyan szelídítette meg a NER a legnagyobb magyar bulvárlapot.)

A Bayer-féle Axel-Springer évtizedeken keresztül olyan befolyással bírt, hogy egyetlen kormány sem tudta érdemben rákényszeríteni akaratát a vállalatra. Az utóbbi években ez megváltozott: a RAS termékeiben egyre nagyobb arányban tűntek fel kormányzati hirdetések, és a Blikkben is egyre kisebb számban jelentek meg politikus vagy a kormányzatot direkt bíráló cikkek. 

Bayer sokáig részesedése is volt a cégben, de ettől néhány éve megvált. A hétfő délelőtti találkozón elhangzott, hogy a vezetők távozása nem jár majd együtt a svájci tulajdonban lévő cég eladásával, és hasonlóan nyilatkozott a Marketing&Médiának a cég svájci vezetője, Mark Dekan is. 

A RAS ugyanakkor a térségben már Szlovákiában és Csehországban is megvált nyomtatott portfóliójától, és a mostani bejelentés is bizonytalanságot szült a cég dolgozói között. Többen attól tartanak, hogy a döntés tulajdonosváltással járhat, illetve hogy az új cégvezető személye még erőteljesebb kormányzati befolyást hoz majd magával. 

Bayer az elmúlt években közeledett a kormányzati körökhöz. Mindig is jó kapcsolatokat ápolt a politikai elit mindkét oldalával, újabban viszont ezek a kapcsolatok szintet léptek, szakmai (média-) ügyekben például Mészáros Lőrinc is kikéri a véleményét. Nem sokkal a Springer-Mediaworks fúzió után Orbán Viktor kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített egy Bayer és családja tulajdonában álló balatoni golfklub vagyonát kezelő céget, amit 1 milliárdos MFB-hitel terhelt.  

2017 decemberében a Mészáros-féle Konzum Nyrt. közel 25 százalékos részt szerzett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben, amelynek Bayer alapító tulajdonosa (és fb-tag is, az igazgatóság elnöke pedig a RAS most lemondott ügyvezető igazgatója, Király Mária), és amely cég 100 százalékos tulajdonosa a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nek. 

Frissítés 2019.03.26.: A cikkben eredetileg azt állítottuk, hogy a Konzum Nyrt. közvetlen tulajdonosa a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nek is. Ez így nem pontos, mert egyedül az azt tulajdonló CIG Pannónia Nyrt.-ben szerzett a vagyonkezelő minősített befolyást. A pontatlanságért elnézést kérünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.