Az Auróra szerint nevetséges bizonyítékokkal vádolja őket Józsefváros, közben a fideszes lap azt is a szemükre veti, hogy zsidó bulit tartottak

Budapest
2019 március 26., 14:26
comments 242

Alighogy tavaly nyáron az új, fideszes polgármestere letette a hivatali esküjét, a VIII. kerületi önkormányzat egyből jelezte, hogy bezáratná az Aurórát. Egy eldátumozásra hivatkoztak, hiába. Egy évvel korábban viszont már bezáratták a helyet, miután egy razzián néhány vendégnél kis mennyiségű marihuánát találtak, de a bíróság abban az esetben is úgy ítélte meg, hogy ez jogszerűtlen volt.

Az önkormányzat tavaly aztán azt is felajánlotta az Auróra tulajdonosának, hogy megveszi az ingatlant, csak zárjon be a hely. Végül a józsefvárosi jegyző lakossági panaszokra hivatkozott, így az önkormányzat elrendelte, hogy 22 órától nem tarthat nyitva a hely kocsmarésze, az Auróra Kioszk.

Idén március közepén aztán a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította az józsefvárosi Auróra üzemeltetőjének ez ellen benyújtott keresetét. Emiatt a Magyar Helsinki Bizottság a Kúriához fordult, így akár másfél évig is húzódhat a vita. Azt írták:

„Ma sem kehet tudni, pontosan mennyi lakót és miben háborgatott ez a kantin. Azt viszont ismeretes, hogy maga az önkormányzat több társasházban meghatározó tulajdonos, illetve jórészt mint önkormányzati cég a társasházak közös képviselőjeként maga szervezte ezeket a kezdeményezéseket. Volt olyan alkalom is, ahol az akkori alpolgármester (ma kerületi polgármester) személyesen látogatott el a társasházi közgyűlésre. Tehát azt nehéz lenne állítani, hogy az Auróra elleni eljárás spontán lakossági felzúdulás lett volna, több jel utal rá viszont, hogy inkább politikai leszámolásról lehet szó.”

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Jogszerűtlen hatósági intézkedésekre is hivatkoztak

Az Auróra a Facebookon közölte, hogy a tárgyaláson a bíró is megjegyezte, hogy nem minősülnek közösségi háznak, emiatt felsoroltak 50 civil szervezetet, ami az elmúlt évben rendezvényt szervezett náluk. Schönberger Ádám, az Auróra főszervezője pedig hosszú posztban írt arról, hogy mit tudtak meg a bizonyítékokról, amikre a bíróság az Aurórát este 10 után bezárató ítéletét alapozza. Hogy ezek mennyit számítottak, az csak az írásos indoklásból derül majd ki, de a főszervező szerint ezekről van szó:

  • Az egyik bizonyíték az Auróra Wikipédia-oldala.
  • Több irat arról szól, hogy az az önkormányzat az Aurórára küldte a hatóságokat, tehát Schönberger szerint „a saját jogszerűtlenül vegzálásukat adták be bizonyítékként”, ráadásul ezek „semmi rendelleneset nem találtak”.
  • Egy irat pedig arról szól, hogy az Auróra nyitvatartási időben nyitva volt.
  • Van egy térkép is, amin bejelölték a házakat, amik az önkormányzat szerint az Auróra 15 méteres körzetében vannak, mérési adatok nélkül.
  • Egy rendőrségi irat „»kérésre« leírja, hogy megerősítik, hogy sokan panaszkodtak” az Auróra ellen, de „a »bizonyítékok sora« nélkülözi a valódi panaszokat (azt valahogy eddig még egyszer sem sikerült csatolni.)”.
  • Egy birtokvédelmi kérelem, amit az Auróra 8. alatti ház közös képviselője jegyez, aki az önkormányzat alkalmazottja.

„Szóval így ezek azok a »bizonyítékok«, melyekre ebben a sajátosan működő jogállamban egy civil központ ellehetetlenitését alapozzák. Még egyszer úgy, hogy erre nem tudtunk reagálni sem, hiszen ezeket később, az értesitésünk nélkül tették be a periratok közé. Nyilván azért mert annyira nevetséges semmiségek, hogy három szóval lehetne őket lesöpörni az asztalról, megspórolták a vitát” – írta Schönberger.

A Soros-birodalom zsidó purim bulit tart

Sára Botond fideszes polgármester eközben arról adott ki közleményt, hogy a „magát nyíltan ellenzéki helyként emlegető Auróra Kioszk minden jogi kiskaput megpróbált kihasználni, hogy a környékbeli 200 lakó kérését semmibe véve folytassa az éjszakai randalírozást”.

A helyi fideszes blog azt írja: „Hiába kéri a környező több mint 200 lakó, hogy hagyják őket végre pihenni, hiába az este 10 utáni bezárásról szóló jegyzői határozat, hiába a bíróság jogerős döntése, a Soros-birodalmi helytartók tesznek rá.”

A Pesti Srácok az Aurórát egyenesen Soros György magyarországi főhadiszállásának nevezte, a Magyar Hírlap pedig azt emelte ki a cikke fölött, hogy: „Belépő helyett »ajánlott támogatást« szed a vendégektől és adakozást vár a szórakozóhely, a héten volt »zsidó purim buli beöltözéssel és tradicionális ivós játékokkal«.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.