Körbeudvarolta a kormány a Huaweit Pekingben

2019 április 9., kedd 11:57
181
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Nagyon elégedetten nyilatkozott együttműködésükről Varga Mihály pénzügyminiszter és James Li, a Huawei Technologies regionális elnöke kettejük pekingi találkozóján kedden az MTI tudósítása szerint. 

Varga a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország  megfelelő működési környezetet kínál a Huawei számára, elvégre az ország második legnagyobb kínai befektetőjéről van szó. A kínai informatikai cég a kormány fontos stratégiai partnere, és több mint 2000 embernek biztosít munkát.

Varga Li helyett elmondta azt is, hogy szerinte a kínaiaknak azért vannak nálunk, mert a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményt nyújt, folyamatosan csökkennek az adók és sokasodnak a befektetőbarát kormányzati intézkedések. 

A magyar pénzügyminiszter szeretné továbbá, ha a kínai cégóriás még erőteljesebben lenne jelen Magyarországon. Számítanának a cégre a pénzügyi információs és telekommunikációs technológiák fejlesztésében, az intelligens közlekedés, a digitális oktatás, a fenntarthatóság és a foglalkoztatáspolitika területén is.

Li az MTI tudósítása szerint szűkszavúbb volt magyar partnerénél, de legalábbis Varga után már nem maradt sok mondanivalója. Azért megköszönte, hogy a magyar kormány racionálisan, tényszerűen kezeli a cég fejlődését és jelenlétét Magyarországon.

Varga ezután még elmondta azt is, hogy van egy megállapodásuk a Huawei-jel arról, hogy a kínaiak tovább segítik a szélessávú internet kiépítését Magyarországon. 

A Huawei európai terjeszkedése egyébként egyre több diplomáciai és üzleti konfliktust szül az Egyesült Államok és nyugati partnerei között. 

Az USA nemrég Németország és Románia kormányainak jelezte, hogy a kínai állam cégóriásának jelenléte jelentős informatikai és adatvédelmi kockázatokkal járhat.

Biztonsági megfontolásból kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a Huawei-t az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is, de kritikus a Huawei európai terjeszkedésével kapcsolatban a brit kormány is. 

Pekingben a magyar pénzügyminiszter tárgyalt és beszélt a a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésről is. A Kínai Eximbankkal folytatott megbeszélés nyomán Varga azt mondta, a tervek szerint 2023-ra készülhet el a vasútvonal komplett fejlesztése.