A szlovák elnök megvétózta a magyar himnusz eléneklését tiltó törvényt

Andrej Kiska köztársasági elnök megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt - számolt be róla az Új Szó. A hamarosan leköszönő Kiska visszküldte tárgyalásra a tövényt a parlamentbe, az irodájára arról tájékoztatott, hogy az elnök a törvény meghatározását a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja.

Andrej KiskaFotó: KENZO TRIBOUILLARD

Ez az az a törvény, amely kimondja, hogy Szlovákiában tilos lesz elénekelni más nemzetek himnuszát, ha csak az adott ország hivatalos delegációja nincs jelen.

A törvény elsősorban az országban élő magyar kisebbség ellen irányul, még tavaly ősszel, egy hokicsapat-logó körüli botrányból indult a kezdeményezés. A törvénymódosítás május 15-én lépne életbe, és 7000 euróig (2,2 millió forintig) terjedő pénzbírsággal fenyegeti a külföldi himnuszok szabálytalan éneklőit. A jogszabály bevezetését a szlovák parlamentben a szlovák-magyar párt, a HID-Most képviselői is megszavazták, emiatt később többen is bocsánatot kértek, és ketten kilátásba helyezték a lemondásukat is, ha nem sikerül visszavonatni a törvényt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.