A legnépszerűbb finn miniszterelnök-jelölt azzal kampányol, hogy adóemelésre van szükség a szociális ellátások színvonalának fenntartásához

Holnap parlamenti választás lesz Finnországban, ahol Európa oly sok országától eltérően nem azok lesznek a fő kérdések, hogy ki mennyire félti a demokráciáját egy wannabe-diktátortól vagy hogy ki mennyire fél a migránsinváziótól. Hanem az, hogy miképpen fenntarthatók a gyorsan öregedő ország bőkezű népjóléti intézményei. 

A legnagyobb esélyes finn Szociáldemokrata Párt szerint adóemeléssel. Ami persze nem meglepő válasz, csak nem szoktunk ilyesmit hallani egy kampány finisében.

„Erősíteni kell a jóléti társadalmat, ehhez pedig pénzre van szükség” - mondta Antti Rinne pártelnök és egykori szakszervezeti vezető a Reutersnek, és hozzátette: az adóemelés a finn társadalmon belüli egyenlőtlenségeket is segít csökkenteni. 

A baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) utoljára 1999-ben nyert általános választásokon, bár azóta különböző kormánykoalíciók tagja volt. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a népszerűsége 19 százalékos - jelentette csütörtökön a Yle közszolgálati médium. A jelenlegi jobbközép kormány politikája megnyirbálta a társadalom kevésbé privilegizált csoportjai, így a nyugdíjasok, gyermekes családok, diákok és munkanélküliek jövedelmét - érvelt Rinne. 

Antti Rinne és Juha Sipilae egy választási vitánFotó: VESA MOILANEN/AFP

Juha Sipila centrista kormányfő a 2015. évi parlamenti választások óta megakadályozta Finnország további eladósodását, amivel sikerült a 2015-ig tartó hároméves recesszióból kihúznia az országot, és tavaly tíz év óta először sikerült csökkentenie a magas államadósságot. 

Ha a szociáldemokraták győznek vasárnap, Rinnének valamelyik vetélytársával - a választási programját felelőtlennek nevező Petteri Orpo pénzügyminiszter Nemzeti Szövetségével vagy Sipila Centrumpárjával - kell koalícióra lépnie. 

Rinne kizárta a koalíciót a bevándorlásellenes és euroszkeptikus Jussi Halla-alo vezette A Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) párttal. A populista-nacionalista formáció népszerűsége növekszik, a legutóbbi felmérések szerint 16 százalékkal másodikok, nem kis részben 

a választás másik fő témája, a klímaváltozás megoldása iránt kevésbé lelkes szavazókat megszólítva.

A mintegy 4,5 millió választásra jogosult polgár vasárnap 19 politikai pártra és mozgalomra adhatja le voksát. A szavazásra jogosultak 36 százaléka már az előzetes szavazáson voksolt, az első eredményeket a 19 órai urnazárás után hozzák nyilvánosságra. Július 1-jétől Finnország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. (AP, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.