Oroszország leállítja a szén, a kőolaj és a földgáz exportját Ukrajnába

Több 444 videó?
Szeretném

Oroszország június elsejétől leállítja és külön engedélyhez köti a szén, a kőolaj, az olajipari termékek és származékok, illetve a földgáz exportját Ukrajnába, válaszul az ellene Kijev által bevezetett legújabb szankciókra – jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Gorkiban a kormányülésen.

Fotó: Dmitry Astakhov/Sputnik

Moszkva emellett megtiltja az ukrán gép-, könnyű- és fémfeldolgozó-ipari termékek importját. Ennek a behozatalnak az értéke tavaly megközelítette a 250 millió dollárt.

„Kénytelenek vagyunk megvédeni érdekeinket. Ezzel kapcsolatban kormányrendeletet írtam alá. Véglegesítjük azon áruk listáját, amiket idén június 1-től kizárólag külön engedély alapján lehet majd kivinni Ukrajnába”

– közölte. Ezek közé tartoznak a tüzelőanyagok is.

A múlt héten az ukrán kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen: többek között megtiltotta a befőttesüvegek, az üvegpalackok, a formalin és más árucikkek behozatalát.

A orosz szankciók kiterjesztését Medvegyev három nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója, és egy nappal a jelöltek tervezett vitája előtt jelentette be. (MTI)